Friday, May 23, 2014

Resepi Cheesekut & Pizza Senang, Mudah

Assalamualaikum ..

Hai hai hai. Kita update blog lagi.
Yeayy.

Sebab apa? Sebab kita ada resepi baru.
Baru untuk saya, bukan untuk tuan-tuan & puan-puan.
Haks haks haks.


Left : Milo Cheesekut. Right : Pizza Malas

Kenapa malas? Jangan khuatir. Sebab saya tak reti nak buat dough pizza tu. Malas fikir, terus terlintas nak pakai roti.

Oke, jom start.

RESEPI CHEESEKUT

  • 250 gram Cheese Cream
  • Susu cair
  • Susu pekat 
  • Biskut Deluxe Creaker (Hup Seng)


CARA-CARA

  • 250 gram Cheese Cream
  • 6 sudu susu cair
  • 4 sudu susu pekat (ikut kemanisan masing-masing)

*Semua bahan ni di-blender. Boleh pakai mixer*
  1. Celupkan biskut dalam lebihan susu. Susun dalam loyang.
  2. Lapiskan dengan acuan yang dah di-blender.
  3. Ulang langkah celup, lapis sampai habis.

Lagi tinggi buskut, lagi bagus.

RESEPI PIZZA MELAYU

  • Sosej
  • Cili benggala (tak nak guna pun, tak pe)
  • Cheese untuk Pizza Toping (Cari je yang ready made. Sebab tak sure depa pakai cheese apa)
  • Sos Tomato (boleh pakai sos spagethi)
  • Roti (Kalau pandai buat dough pizza, lagi bagus)


CARA-CARA
  1. Susun roti dalam loyang (selapis sahaja)
  2. Sapu sos tomato. Jangan terlalu banyak, nanti masam
  3. Tabur Cili benggala. Jangan banyak sangat. Takut tak muat untk sosej.
  4. Tabur pulak Sosej
  5. Last sekali, tabur cheese.
  6. Bakar selama 20 minit pada suhu 180c


*Topping pizza tu nak letak ayam pun boleh. Make sure rebus dulu ehh*

Selamat mencba :)

*Currently, eating pizza and cheesekut.*

Sunday, May 18, 2014

Selamat Melangkah ke IPT :)

Hai. Assalamualaikum :)

Dah lama dah tak hapdet belog lately ni.
Tak de la busy pun. Malas membukit.

So, how's your life?

Sebenaqnya bukan apa.
Cheq nak hapdet entry pun sebab adik cheq dapat masuk UPSI.
Yeayy !!
*Over*

Apa-apa pun, cheq nak ucap selamat maju jaya laa naa pada bakal-bakal student yang akan melangkahkan kaki ke IPTA / IPTS / Matrikulasi.

Oh, btw. Sebelum ni cheq ada laa jugak buat entry pasal UPU, RAYUAN UPU, MATRIKULASI, and POLITEKNIK.
Alhamdulillah dapat sambutan.
Cuba-cuba la baca naa. Cheq tak paksa pun.
Dengan ghela hati ampa jaa.


Kalau-kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh laa tanya cheq dekat ask.fm cheq.

Tekan link ni ---> Ask.FM

Congratulation jugak kepada student yang dah dapat tawaran belajaq tu.
Make sure, belajaq betoi-betoi naa.
Kat mana ampa sambung belajaq pun, yang penting nawaitu ampa.
NO NO NO NO cintan-cintun please !
Dah tahun akhir nanti baru pikiaq naa.
Semester awal-awal ni bagi dekan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...