Posts

Showing posts from 2012

Segalanya tentang i-City

Image
cerita pasal I-CITY yg ramai tidak tau....

I-City, bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit.... 

Aku marah dan aku tak boleh tidur. Aku sampai I-City pukul 9 malam, dan aku pulang pukul 11.30 malam. Selama 2 jam setengah, adalah masa masa yang aku menyirap, aku menggeleng, aku merenung tajam, dam aku luka jiwa raga.

Aku kena main dan aku kena tipu.

Pakcik dan makcik dari kampung juga ditindas, dan ditipu secara professional. Dirompak duit poket mereka secara 'as per term and condition', juga yang paling memilukan..dibunuh harapan dan kegembiraan mereka dengan begitu saja.

Ya. Aku rasakan, aku dikenakan harga yang tidak patut untuk secebis keseronokan keluarga yang tak setara mana. Lagi pedih, bila kumpulan manusia yang ramai berpusu ke situ terdiri dari kumpulan pakcik makcik dari Kokdiang, Gua Musang, Felda Chenor, Padang Melangit dan Mersing. Mereka ini membawa ahli keluarga, anak anak kecil, sanak saudara dan mungkin anak anak jiran yang teringin menumpang bercuti ke kota. Mereka…

KAGEM Kolej Matrikulasi Perlis

Image
Assalamualaikum ...
Hai pembaca .. :) Wahh ayat! Tak tahan ...
*uhuk uhuk uhuk, duck face* Ngahaha ...
Dah seminggu aku batuk. Tak baik-baik lagi. Ni semua disebabkan KAGEM. Bersorak untuk blok kediaman kan ...
Tapi, memang best ! Terbaik lah S.F Apakah S.F? Siti Fatimah laaa. Hee :)
Macam-macam game ada. Aku masuk pentomin. 3rd place awak. Its okay lah kan. Dari tak memang langsung. Satu-satunya blok perempuan yang menang.
 ready, get set, go ...

 berarak menuju ke astaka KMP

 all the mascot

 Permainan Dalaman - Ting-ting

 Cheerleading

 A2, Siti Fatimah, Blok kami :)


 with our mascot

 futsal ...

 bola tampar ...

peace :)

Happening beb ...
Apa pun, enjoy.
Menang, kalah belakang cerita.
Yang penting, SUKA :)

Jom sorak ! :
"Kemana kami pergi,
Semua orang tengok kami,
Inilah kami,
A2 komsas kami,
Glory-glory A2,
Wela wela wela wela wela wela
Sha sha shabuya,
Sha sha shabuya,
Aaaa 2 !!!"

:)
daa readers miyra :) smile alwayz !

Final Exam for Matriculation

Image
Assalamualaikum...

Hey awak. Hmm, mengantuk seyh. Baca ekonomi sampai 3 4 pagi kot. Hmmm..
Just nak inform yang aku tengah final sekarang ni. Matrics kan. Semua nak struggle. Tapi, gaya aku langsung tak menunjukkan aku struggle.
5 down, 2 to go. Can't wait to back home ! Mama, I really miss you so much !
BI Paper 1 and Paper 2, done.
Mathematics Paper 1 and Paper 2, done.
Economic, done.
The most killers subject are, MATHEMATICS !


Ekonomi boleh laa. Tapi, tak tahu lah apa benda yang aku merapu tu kan.
Tak kisah lah. Yang penting, ada gap 3 hari ni aku nak study Business dulu.
Then, baru Akaun. Sebab business nak menghafal 13 bab akak ! --'

*keadaan aku kalau tetiba lost memory*

Habis jer 2 paper tu, ada lagi gap 3 hari, then ada MUET.
For writing, reading and listening.
Bayangkanlah kan, duduk dalam dewan, pastu nak amik listening.
Memang bergema lah kan.

Btw, perasaan cuak bakal melanda bila result nak keluar.
Haaihh. Apalah agaknya result aku, kan?
Dapat atau tak masuk sem 2…

SELAMAT HARI GURU : Guru Pilihan Aku :)

Image
Assalamualaikum ...

Hari ni, entry sepcial aku credit kan kepada seseorang yang aku SALUTE habis! Haha. Siapa? Kejap lah. Intro belum habis lagi ni *keningkening Bulan 5. Selain ada Hari Pekerja pada 1 May, ada satu event yang tak akan pernah budak sekolah lupa. Cer te ka cer teka ;p Korang bukak lah takwim sekolah korang lepas-lepas ker, yang baru dapat ker. 16 May ada apa? Lambat lah! ^-^ 16 May ada hari guru laa.
So, sempena Hari Guru untuk tahun 2012 *MemandangkanAkuDahTakSekolahLagi* aku nak buat special entry. Aku nak cerita siapa cikgu yang paling aku suka, yang paling aku ingat, yang paling aku hargai, yang paling banyak berkorban and yang paaaaaaaling lama aku kenal. *WalaupunHanyaDalamFB* Still contact jugak kan kan kan!
Ni diaaa. Memperkenalkan :
SAIFUL AMRI BIN SAILAN *HensemTak* =='
Aku kenal dia time aku Darjah 4, 2004. 8 TAHUN LEPAS ==' Lama oh! Time tu dia ganti guru kelas aku, Pn Rozana. *macam lagu Amy Seaarch* Sebab cikgu tu cuti bersalin. Haaa, dari situ lah kewujudan cikgu…

Exclusive Giveaway by Niena Sofea

Image
Assalamualaikum ...

Nak join GA lagi. Jom follow. Tak susah pun. Tak payah nak buat entry panjang-panjang, Just simple jer. Jom mula ...


Tag : Farahin Soleh & Nur Hanani
*Send .....
Haha, siap ! See, senang je kan. So, nak ikut? Jom !
1. Follow blog Niena (WAJIB)
2. Follow / Add / Like semua sponsor (WAJIB)
3. Buat satu entry bertajuk "Exclusive Giveaway by Niena Sofea"
4. Tag 2 orang (minimum). Perlu tag and pastikan diaorang tahu kay. Sebab hadiah banyak GILAKK !
5. Dah siap? Hantar entry anda di sini kay :)
6. Tarikh tutup : 1 June 2012
Dah? Bagus ! Anda HEBAAT !
Di bagitahu ada 32 SPONSOR semuanya ! Banyak gilaa doh.
Oke, chow ! :)

*Untuk maklumat lanjut, sila klik banner :)*

Random Giveaway by Yana

Image
Assalamualaikum ...

Join Giveaway puleek. Rajin kan tengah malam cenggini ! Ngehehe :)
Nak tahu Giveaway mana pulak aku nak join? Moh kitaa.
Giveaway ni dari Miss Yana. Sweet gila orangnya!
See ... nak picit pipi buleh? ^-^
Oke, mengikut syarat yang ditetapkan, aku kena promot entry penyertaan aku habis-habisan. So, aku nak sarankan BETTER KORANG JOIN GIVEAWAY NI. KALAU TAK KORANG RUGI. RUGI GILA-GILA ! *cukup habis tak promot nih?*
Siapp !
So, korang nak join jugak? Senang jer.
SYARAT / PEMBERITAHUAN UMUM Terbuka kepada followers blog A Tangled Tale of Fairytale ini. Tidak kira lelaki atau perempuan. Wajib mempunyai blog, bergelar blogger.Tak perlu tag kawan-kawan untuk join, cukup sekadar promote aje.Pemenang akan dipilih secara random.
WAJIB patuhi semua syarat.
BAGAIMANA MENYERTAI?
1.Buat entry bertajuk“Random Giveaway by Yana”
2.Letak banner giveaway dalam entry korang. 
3. Promote entry penyertaan korang habis-habisan, sebab ada hadiah untuk top referral.
4. Tekan butang LIKE dan TWEET kat bahagian…

Segmen : Entri Blogger by Arra Ahmad

Image
Assalamualaikum ...
Hey korang! Dah lama tak join contest or segmen. Tengah cuti ni kan, saja lah nak rajinkan diri join segmen. So, dok belek-belek news feed tadi, terjumpa pulak ada follower aku join segmen. NAK JOIN NAK JOIN !


Jumlah entry yang dah diupdate : 385 post
Tag :  http://akusayangkaulah.blogspot.com http://awanmissnano.blogspot.com
*Send ........
Siap ! Ngahaha !
Haha, comel tak header ni? Simple but nice. Segmen kali ni just nak tahu dah berapa banyak entry yang korang update selama ni. Rajin ke tak mengupdate story mory hot korang kan.
Nak join? senang jer.
1. Klik sini dan sini 2. Buat satu entry ringkas, letak header diatas, dan linkkan ke entry ini 3. Kemudian beri tahu jumlah entry korang. 4. Tag kepada 2 orang rakan anda (tak wajib okeh) 5. Hantar entry anda di ruangan komen di sini
* Ada pesanan : Kalau nak, boleh letak blog tuan empunya dalam bloglist anda. Siapa yang nak letak tu, just bagi tahu "Nanti aku letak dekat bloglist aku" TQ * Tarikh tamat : 8 Mei 2012 (12 mid ni…

#11 Wordless Wednesday - PLKN

Image
Assalamualaikum ...










*NotaSiku : Genap sebulan tinggalkan PLKN 18 Mac - 18 April 2012

daa readers

miyra :) smile alwayz !

Afiq feat Akim - Mesti Ada Cinta

Image
Bila saja kau terasa
Hati tertekan berkata
Mengapakah jiwa makin terseksa

Cuba kau lihat dunia
Dari mata yang melihat
Semua adalah dengan izin yang Esa

Dan bila esok tiba
Yakinlah cinta ada, mesti yakin ada


Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu
Rembulan mengukir bayang kasih sayangmu
Indahnya bila cinta ada, yakinlah..

Katakanlah oooo
Sang pencinta..
Katakanlah…
Sepenuh jiwa

Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu

Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohhh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu
Rembulan mengukir bayang kasih sayangmu
Indahnya bila cinta ada, yakinlah oooo


PLKN - Derma Darah

Image
Assalamualaikum ...

Program yang paling aku tunggu-tunggu, akhirnya datang jugak. Yeayy !! Derma darah.. Eeee, seram tak? Tak kan? Chillax. Disebabkan aku tak pernah nak menderma darah, buat kali pertamanya aku nak derma darah dekat kem. Aku langsung tak takut apa-apa pun. Mungkin sebab excited kot. Lepas dah isi borang, terus check darah. Aku darah B+. And aku layak untuk menderma. Ada jugak yang tak layak derma walaupun berat badan melebihi 45kg. Sebab, kurang air dalam darah lah, kurang zat besi lah. Kebetulan, malam sebelum derma darah, wira dorm 1 kalau tak silap, kene injection. Sebab badan-gatal-gatal "katanya". Terus reject niat nak derma. Kesian pun ada jugak. Bila orang tanya kenapa tak lepas, dioarang kata rambut tak cukup panjang. Ngahaha. Ye la, budak lelaki dekat kem kan botak. :)
Time check tekanan darah, doktor tu tanya macam-macam. Ada ambik ubat tak sebelum ni, tidur cukup ke tak, dah sarapan ke belum. Then, aku tanya doktor tu, kalau resdung boleh derma ker? Doktor tu kata bo…

PLKN - Khidmat Komuniti (Kampung Olak Lempit)

Image
Assalamualaikum ...

Korang pernah dengar cerita tak yang budak PLKN kene buat gotong royong? Such as, cat rumah laa, potong rumput la and bla bla bla. Yess !! Aku pun kena buat benda yang sama. Perasaan malas tu memang ada. Tehee :) Tapi, rasa best pun ada jugak sebab benda tu buat dengan member. Sambil buat, sambil main, sambil gelak. Choiyy ... Tengah syok-syok mengemas balai raya, tiba-tiba ...
Cikgu, ada ular!!
Dah, semua orang terkejut. Tak de lah besar mana pun. Kitorang jumpa ular dekat tempat timbunan sampah yang dah dibakar. Tengah cangkul-cangkul, tertarik pulak satu benda pelik. Rupanya ular. Tengah bergulung lagi tu. Mesti buat sarang kat situ. Lepas ada budak jumpa ular, kitorang dikumpulkan dekat satu tempat. Nasib baik tak ramai. Cuma dalam 40 orang jer yang ada kat situ. Yang lain bersihkan tempat lain lah. Ada tadika, rumah orang tua, surau and so on. Cikgu pulak terus call bomba. Dalam 7-8 minit, bomba sampai. Perghh, abang bomba pegang ular dengan tangan jer, bawak masuk track bomba …

PLKN - Khidmat Komuniti (PDK Bukit Canggang)

Image
Assalamualaikum ...

Kali ni, aku nak cerita pasal khidmat komuniti. Ada 4 tempat untuk kitorang lawati. Antaranya, PDK Bukit Canggang, Rumah Orang Asli, Rumah Orang Tua-tua dengan Rumah Anak Yatim. Aku terpilih untuk pergi ke Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Bukit Canggang. Tempat ni, untuk orang yang kurang upaya. Bukan cacat tau, ini lebih kepada orang yang sindrom down dengan yang ada masalah mental. Kanak-kanak oke. Cuma ada lah sorang pakcik kat situ. Pakcik Azman kitorang panggil.
Tempat yang aku dapat ni, paling dekat dengan kem. Driver bas suruh kitorang jalan kaki jer. Mula-mula kitorang tak percaya, sebab dia bawak kitorang jalan punya lah jauh. Rupanya nak isi minyak. Then patah balik. Ngahaha!! 15 minit jer perjalanan dari kem nak ke PDK tu.
Mula-mula sampai, rasa takut gila nak masuk. Almaklumlah, budak yang terlebih agresif kan.. Mana taknya, sampai-sampai jer ada sorang budak namanya Wawa dah melompat-lompat. Dahsyat! Aku pulak fikir, "perghh nak kena layan budak macam ni, memang ta…