Sunday, December 23, 2012

Segalanya tentang i-City

cerita pasal I-CITY yg ramai tidak tau....

I-City, bertukarlah kau jadi kebun kelapa sawit.... 

Aku marah dan aku tak boleh tidur. Aku sampai I-City pukul 9 malam, dan aku pulang pukul 11.30 malam. Selama 2 jam setengah, adalah masa masa yang aku menyirap, aku menggeleng, aku merenung tajam, dam aku luka jiwa raga.

Aku kena main dan aku kena tipu.

Pakcik dan makcik dari kampung juga ditindas, dan ditipu secara professional. Dirompak duit poket mereka secara 'as per term and condition', juga yang paling memilukan..dibunuh harapan dan kegembiraan mereka dengan begitu saja.

Ya. Aku rasakan, aku dikenakan harga yang tidak patut untuk secebis keseronokan keluarga yang tak setara mana. Lagi pedih, bila kumpulan manusia yang ramai berpusu ke situ terdiri dari kumpulan pakcik makcik dari Kokdiang, Gua Musang, Felda Chenor, Padang Melangit dan Mersing. Mereka ini membawa ahli keluarga, anak anak kecil, sanak saudara dan mungkin anak anak jiran yang teringin menumpang bercuti ke kota. Mereka ini, dari riaknya..bukanlah semuanya berpangkat pegawai, jauh sekali memiliki harta berjuta, mereka ini semuanya rakyat marhein, yang bercita nak mengembirakan keluarga dengan membawa mereka berjalan ke sini, ke I-City.

Sebelum aku teruskan, mungkin aku boleh katakan yang i-City ni dibuat untuk pelancongan domestik. I-City pada telahan awal aku adalah tempat rakyat jelata menikmati keseronokan, dengan maksud, kerajaan (samada pusat atau negeri) atau syarikat yang menyelenggara mengenakan caj yang berpatutan dan tidak misleading. Sebaliknya aku salah, pakcik makcik juga salah. i-City rupanya bercita cita besar untuk memebelikan kereta Ferrari spider untuk setiap ahli lembaga pengarahnya.

Mari aku ceritakan celakanya.

Yuran entry, selepas 7pm, RM10 
. Ini aku boleh terima. Normal dan tiada yang aneh.

Ok sekarang, tempat paling attractive di I-City, namaya SNOWALK. Idea SNOWALK ni nak bagi rakyat Malaysia merasa hidup di Iceland.

Nak masuk sorang kena bayar dalam RM35-40 dewasa 
. Aku masuk ber empat semua sekali RM120. Ini pun, aku boleh terima lagi masa bayar sebab aku syak mestila SNOWALK ni power betul, boleh imitate almost exactly Iceland, atau Alps setidaknya. So RM120, setel..ready to rock in!.

Wooo..bila aku dah masuk, rupanya kena rilek dulu, kena ambil jaket (ini masuk pakej, mujur). Lagi, yang pakai selipar, kena sewa kasut, beli stoking, beli sarung tangan (sewa ke beli atau dah tak peduli sebab masa ni aku mula menyirap). Aku cakap pada fateem, faseeh dan cikgu, kita masuk je dengan kasut yang sedia ada. Walaupun subconscious mind aku tahu yang kasut si fateem dan faseeh ni tak boleh bertahan dalam cuaca Iceland, tapi hati aku yang memberontak ni menghalang dari pegi sewa atau beli. Bukan sebab aku berkira, atau aku kedekut, tapi aku fikir..kalau I-City tahu stoking, sarung tangan dengan kasut Pua Chu Kang ni adalah dresscode sewajarnya, kenapa kau tak caj aku RM200 awal awal tadi? lepastu kau bagi aku kasut, stoking dengan sarung tangan terus, nampak tak sekarang? kalau aku dah bayar sekali, lepastu aku kena bayar lagi dan lagi, itu pada aku adalah perangkap dan penipuan.

Denga berat hati, aku dan ahli keluarga melangkah masuk, elok gaya nak masuk, brader jaga pintu spund cikgu, "handbeg tak boleh bawak masuk". Aku balas balik dengan sabar,"handbeg nak kena letak mana?". "Dalam locker kat sana", brader ni balas tenang. Aku suruh cikgu pergi setelkan handbeg dia, dan teruskan bersabar. Selang beberapa minit, cikgu datang balik pada aku, lalu dia tanyakan benda yang bikin aku lagi menyirap, "ada duit kecik? locker tu kena bayar". Dekat stage ni, aku geleng kepala. Aku dah tahu semua yang akan aku lalui lepas ni dalah mengkaya rayakan pemilik I-City, secara langsung membunuh jiwa aku dan pakcik makcik yang mengharapkan secebis gembira berjalan ke sini.

Dalam kabin SNOWALK, boleh aku simpulkan, macam kau duduk dalam peti ais tempat beku. Ada igloo, ada lampu lampu, ada sedikit gelongsor ais. Aku tak nak komen apa yang dia sajikan sebab mungkin itu idea sebenar I-City, tapi aku fikir they can do much more better. Dan bila aku marah, aku akan jadi detail, "is this the best they can offer?". Aku mula nampak hal hal yang kacau fkiran aku, kenapa takde salji? kenapa takde paramedik standby kat luar kalau anak anak aku kena frostbite? kenapa kabin ni takde seni, kompressor aircond merata rata, beam beam dan structure bangunan obviously there, sebijik macam kau jalan kat carpark cuma bezanya kau sejuk. Kenapa jaket yang dia bagi ni zip rosak, butang rosak? kenapa tak banyak variety? kenapa tempat kecik?
Nampak, benda ni patutnya senang, tapi bila aku dah mula kacau bilau dari awal, semua aku tengok salah. dan yess memang overall SNOWALK sucks big time.

Aku keluar dari SNOWALK bila faseeh menangis sebab tak tahan sejuk ais banyak masuk dalam kasut dia. Bila aku sampai kat luar, aku tengok ramai yang menggigil sejuk, kasut yang sewa tadi semua bukak. kaki mereka aku tengok merah. Temperature terlebih sejuk ke aku tak tahu. Aku tak pernah pegi Iceland, Alps pun aku tak pernah pegi, aku tak tahu sejuknya macam mana. Lantaklah!

Aku cuba bertenang, dan melepak dekat patung zirafah. fateem dengan faseeh nak main keretapi, kapal dan wheel apa benda entah. Aku tengok kawasan permainan ni semua berkumpul di satu port. Dalam kepala aku fikir macam ni, aku beli tiket sekali masuk, say RM20 sorang, atau berapa berapa lah, lepastu boleh main freeflow. Pergi matiii dengan fkiran aku, I-City lagi pandai korek duit dengan menggadai perasaan kesian mak ayah pada anak anak.

Ada 6-8 jenis permainan, dia caj RM5/person untuk satu game. Ada 2-3 game yang RM10/person. Beli tiket pakai macam smartcard. Kiranya kalau baar RM50, pakaila kad tu sampai habis. Bodo anak aku 2 orang sekali naik keretapi yang pusing tak sampai 5 round, tak sampai 5 minit in fact, aku kena bayar RM10. (RM5/person). Itu yang RM5, yang game RM10 pulak, baraaii!. Setengah jam, RM50 gone. Come on what kind of pleasure the kids will have for half an hour?

Dalam hal ni, kau orang kena clear standpoint aku. Aku tak bercakap untuk aku saja. Aku bercakap untuk orang lain, yang mungkin bajet mereka lagi kurang tapi dah terperangkap. Apa yang terperangkap? Kau bagitau anak anak kau nak datang I-City, mereka happy, bila dah sampai..pehh ambik beratus nak kena keluar. Takkan dah kat situ kau nak cakap kat anak anak kau "Janganlah..mahal lah".

yang aku cerita keretapi 5 minit tak sampai tu apply pada semua game. Aku rakam fateem dan faseeh naik keretapi tu exactly less than 4 minit.

Kau orang sabar. Aku belum habis lagi ni.

Berbalik pada hal permainan. Masa di kaunter, dekat depan kaunter, clearly stated "RM5/person" untuk game game yang disenaraikan. Macam aku bgtau tadi, ada setengah game" RM10/person". Isu kedua timbul bila faseeh dinafikan hak untuk bermain kapal apa benda entah sebab tinggi dia tak lepas benchmark. Ohhhh yang ini aku betul betul fak!. Aku tarik faseeh keluar, sambil kepala aku cuba rasionalkan situasi. Exactly belakang faseeh, ada sorang budak perempuan, tinggi dia siiikiiittt je lagi nak sampai benchmark, terus budak lepas SPM yang jaga entrance reject suruh keluar. WOW! for God sake faseeh dan budak perempuan dah beratur 15 minit semata mata nak main, when they turn come, kau just suruh keluar sebab tak lepas height?

Ayah perempuan tu cuba slowtalk dengan budak jaga entrance, kesian aku tengok orang kampung sorang sini, kesian lagi aku tengok anak dia yang terkebil kebil tak dapat main. Sabar aku hilang bila budak yang jaga tadi jawab endah tak endah dengan ayah budak perempuan tu. Sabar aku diakhiri dengan makian orang putih ditengah khalayak orang ramai. Aku tak boleh kontrol sebab aku kesian betul dekat faseeh, lagi aku kesian dekat budak perempuan yang terkecil kebil kecewa tu.

Aku ajak ayah budak tadi pergi kaunter. Sampai di kaunter aku bagitau yang "kenapa masa beli tiket you tak cakap budak budak ni ada height limit?"
Pehhh makwe kaunter tu bagi jawapan bijak,"Kat atas kan ada beritahu" sambil dia tunjuk kat atas dinding (kau kena dongak kalau nak baca satu satu) ada A4 beberapa keping yang beritahu game game yang ada height limit, dan Yes, font dia aku tengok macam font 14 atau paling besar 16.

Lalu aku khutbah pada dia, kenapa dekat depan kaunter ni tak tulis pulak? dan kenapa kau, sebagai penjual tiket yang tahu permainan ni semuanya untuk budak budak tak beritahu awal awal "encik, untuk game ni game game ni, budak bawah 120cm tak boleh main", kenapa kau tak buat? kau harap orang baca benda info yang berselerak, dalam keadaan orang ramai, nak cepat, nak bagi budak budak seronok. Ni sama la macam jual buah Strawberry kat petaling street letak sigboard besar RM5. 

Mindtrick, sebab by default orang ingat sekilo RM5, orang tak banyak tanya terus mintak sekilo. Hahh ambik kau rupanya RM5 ni untuk 100gram. Tulisan 100gram ni kecik halus je dia letak tepi RM5. Memang ada point yang ko salah sebab tak teliti, tapi dalam masa yang sama, kau rasa kena tipu tak? sebab dalam keadaan sibuk, orang ramai berpusu, berapa kerat manusia je boleh bagi attention to detail?. Ini nama dia manipulation.

Dan akhir sekali, smartkad tu, kalau kau tak habis main, duit dalam tu banyak lagi, kau boleh refund RM5 sahaja. Maknanya, katala duit dalam tu ada lagi RM30, tapi anak kau dah mengamuk nak balik, atau tiba tiba dia sakit perut kena bawak ke hospital. Burnlah duit tu. Unless kalau kad tu boleh bawak balik dan esok kau datang lagi sambung pakai, itu aku tak tahu lah boleh ke tidak. Tapi berapa ramai pakcik makcik Kokdiang nak datang balik esoknya semata mata nak habiskan baki duit RM30?
Nampak tak macam mana orang kampung kena main?

Aku dah tak larat nak menulis. Lama dah aku tak menulis panja SEMBANG KENCANG...ng.
Kesimpulan yang aku boleh bagi;
Aku berharap, I-City ni, kau bertukarlah menjadi kebun kelapa sawit.

#CopyFromFacebook


Hanya luaran yang indah. Dalaman?

daa readers
miyra :) smile alwayz !

Wednesday, December 19, 2012

KAGEM Kolej Matrikulasi Perlis

Assalamualaikum ...

Hai pembaca .. :)
Wahh ayat! Tak tahan ...

*uhuk uhuk uhuk, duck face*
Ngahaha ...

Dah seminggu aku batuk. Tak baik-baik lagi.
Ni semua disebabkan KAGEM.
Bersorak untuk blok kediaman kan ...

Tapi, memang best ! Terbaik lah S.F
Apakah S.F? Siti Fatimah laaa. Hee :)

Macam-macam game ada.
Aku masuk pentomin.
3rd place awak. Its okay lah kan.
Dari tak memang langsung.
Satu-satunya blok perempuan yang menang.

 ready, get set, go ...

 berarak menuju ke astaka KMP

 all the mascot

 Permainan Dalaman - Ting-ting

 Cheerleading

 A2, Siti Fatimah, Blok kami :)


 with our mascot

 futsal ...

 bola tampar ...

peace :)

Happening beb ...
Apa pun, enjoy.
Menang, kalah belakang cerita.
Yang penting, SUKA :)

Jom sorak ! :
"Kemana kami pergi,
Semua orang tengok kami,
Inilah kami,
A2 komsas kami,
Glory-glory A2,
Wela wela wela wela wela wela
Sha sha shabuya,
Sha sha shabuya,
Aaaa 2 !!!"

:)
daa readers
miyra :) smile alwayz !

Thursday, November 1, 2012

Final Exam for Matriculation

Assalamualaikum...

Hey awak.
Hmm, mengantuk seyh.
Baca ekonomi sampai 3 4 pagi kot. Hmmm..

Just nak inform yang aku tengah final sekarang ni.
Matrics kan. Semua nak struggle.
Tapi, gaya aku langsung tak menunjukkan aku struggle.

5 down, 2 to go. Can't wait to back home !
Mama, I really miss you so much !

BI Paper 1 and Paper 2, done.
Mathematics Paper 1 and Paper 2, done.
Economic, done.

The most killers subject are, MATHEMATICS !


Ekonomi boleh laa. Tapi, tak tahu lah apa benda yang aku merapu tu kan.
Tak kisah lah. Yang penting, ada gap 3 hari ni aku nak study Business dulu.
Then, baru Akaun. Sebab business nak menghafal 13 bab akak ! --'

*keadaan aku kalau tetiba lost memory*

Habis jer 2 paper tu, ada lagi gap 3 hari, then ada MUET.
For writing, reading and listening.
Bayangkanlah kan, duduk dalam dewan, pastu nak amik listening.
Memang bergema lah kan.

Btw, perasaan cuak bakal melanda bila result nak keluar.
Haaihh. Apalah agaknya result aku, kan?
Dapat atau tak masuk sem 2?
Nantikan sambungan kisah Miyra Adrenalin dalam sambungan novel akan datang.
Waaahhh ! Tetiba !





daa readers
Miyra :) Smile alwayz !

Tuesday, May 15, 2012

SELAMAT HARI GURU : Guru Pilihan Aku :)

Assalamualaikum ...

Hari ni, entry sepcial aku credit kan kepada seseorang yang aku SALUTE habis!
Haha. Siapa? Kejap lah. Intro belum habis lagi ni *keningkening
Bulan 5. Selain ada Hari Pekerja pada 1 May, ada satu event yang tak akan pernah budak sekolah lupa.
Cer te ka cer teka ;p
Korang bukak lah takwim sekolah korang lepas-lepas ker, yang baru dapat ker. 16 May ada apa?
Lambat lah! ^-^
16 May ada hari guru laa.

So, sempena Hari Guru untuk tahun 2012 *MemandangkanAkuDahTakSekolahLagi* aku nak buat special entry.
Aku nak cerita siapa cikgu yang paling aku suka, yang paling aku ingat, yang paling aku hargai, yang paling banyak berkorban and yang paaaaaaaling lama aku kenal. *WalaupunHanyaDalamFB*
Still contact jugak kan kan kan!

Ni diaaa. Memperkenalkan :

SAIFUL AMRI BIN SAILAN
*HensemTak* =='

Aku kenal dia time aku Darjah 4, 2004. 8 TAHUN LEPAS ==' Lama oh!
Time tu dia ganti guru kelas aku, Pn Rozana. *macam lagu Amy Seaarch*
Sebab cikgu tu cuti bersalin.
Haaa, dari situ lah kewujudan cikgu yang paling banyak PALING ni terserlah.
Mana taknya, mana banyak budak, mesti ada dia. Kalau ada dia, mesti banyak budak. Peramah habis!
Hehe, nak cerita kisah lama ni. Time aku Darjah 4, ada dua orang member aku ni bergaduh.
Time tu tengah belajar Mathematics. Cikgu ni punyalah mengamuk, dia baling segala kerusi meja yang ada.
Semua terdiam *BunyiCengkerik* ...
Habis lah budak tu kena marah. Dari tengah seronok nak belajar Math, terus tukar belajar BM.
Cikgu suruh tulis satu ayat yang dia bagi *AkuLupaAyatTu* sampai 1000 KALI dalam buku Math tu.
Ala yang buku kotak-kotak tuu.
Mula-mula cikgu suruh buat sampai 100 kali jer, bila ramai yang tak siap, terus dapat DISKAUN 1000 kali. Hameek kau!
Then, cikgu panggil nama sebab nak check buku.
Sampai giliran aku, cikgu tengok buku aku dah koyak. dah ber"salotape" dah pun.
Cikgu tanya, "Ni, kenapa koyak ni? Mengamuk ker?"
Gilaa tak mengamuk. Orang lain punya pasal, orang lain yang kena.
Aku senyaaap jer. Dengar je lah apa yang dia bebelkan tuh.
Haha, masuk telinga kiri, keluar telinga kanan :)

And sampai sekarang, 2012 dia still berkhidmat dekat Sekolah Kebangsaan TTDI Jaya, Shah Alam.
Alaa, yang dekat dengan Space U8 tuu. *promot*
Yang peliknya, dia bukan lah guru tetap dekat sekolah tu. Dia hanya guru sandaran.
Asyik mengganti jer. Rezeki dia kot.
Mengajar tusyen pun tak pernah habis. Btw, dia student lagi kay.
Dia belajar dekat UiTM. Siapa nak kenal, boleh PM :)


Macam-macam benda yang dia dah buat untuk sekolah.
First sekali benda yang dia buat, and orang pandang tinggi dekat dia, time dia latih budak menyanyi Nasyid.
Hek hek hek. Dia latih aku. HAHA :)
Masa tu, ada Minggu Panitia Agama.
Yang ajar, cikgu Saiful ni lah. Lagu yang dia pilih, aku tak pernah dengar langsung!
Budak-budak lain sesenang diaorang je menyanyi.
Aku yang terpinga-pinga. Tajuk lagu tu, Intifada by Rabbani.
Pelik kan. Padahal, mak aku sendiri  mengajar Agama.
And, kitorang dapat First Place. Yeayy ! Bangga oh naik atas pentas amik hamper. *SenyumKambing*
Dari situ lah, orang mula kenal siapa SAIFUL AMRI.
Sekarang dah naik pangkat, panggil SIR. Dulu aku panggil dia CIKGU jer.

And, kejayaan terbaru dia. Latih budak kompang dengan Silat.
Time aku dulu, silat tak de taw. Untung laa.

MSU Performing Arts Theatre - Kompang (2nd Place)
credit to : Ross Haron

Senang kata, semuanya dia lah. Hias bilik guru, dia. Dia, dia dia dan dia ...
Kalau nak cerita semuanya, memang ber-episode lah entry aku.
Apa pun, dalam ramai-ramai cikgu yang aku kenal, cikgu ni lah yang paling superb dengan budak-budak.
Penat tak penat tak tahu lah.
Cikgu kata, "penat tak boleh mengadu kat kawan.. nanti kawan cakap : dah kau yg carik nahas.. kan sakit hati?,.. so, mengadu laa kat Tuhan.. mesti Tuhan bagi kekuatan dalam penat tu.. :)"

Since 2004 till now, 2012 dia masih diperlukan oleh sekolah.
Bayangkan dari aku Darjah 4, sampai aku dah habis sekolah kot !
Cikgu ada tanya, "best laa kalau ada yg sayang.. boleh la setiap kali kata2 manis tu jadik doa utk saya.. nak harap doa anak soleh belum ada rezeki lagi.. doa dari anak murid aje laa.. :) eh, sayang sy tak?.." hehe :)
Cikgu, saya nak jawab ni ..
|
|
|
|
|
\/
SAYA SAAAAAYANG CIKGU ! agagaga :)


Betapa rapatnya diaorang dengan cikgu, macam tu lah batch aku dulu.

Gambar : Credit to : Saiful Amri & Ross Haron

NotaKaki : Aku still lagi simpan tulisan cikgu. Ada dalam buku rekod pelajar (sekolah rendah) Ngahaha !
NotaKaki : Bila nak kahwin??

daa readers

miyra :) smile alwayz !

Tuesday, May 8, 2012

Exclusive Giveaway by Niena Sofea

Assalamualaikum ...

Nak join GA lagi.
Jom follow.
Tak susah pun. Tak payah nak buat entry panjang-panjang,
Just simple jer. Jom mula ...




*Send .....

Haha, siap ! See, senang je kan.
So, nak ikut? Jom !

1. Follow blog Niena (WAJIB)
2. Follow / Add / Like semua sponsor (WAJIB)
3. Buat satu entry bertajuk "Exclusive Giveaway by Niena Sofea"
4. Tag 2 orang (minimum). Perlu tag and pastikan diaorang tahu kay. Sebab hadiah banyak GILAKK !
5. Dah siap? Hantar entry anda di sini kay :)
6. Tarikh tutup : 1 June 2012

Dah? Bagus ! Anda HEBAAT !

Di bagitahu ada 32 SPONSOR semuanya !
Banyak gilaa doh.

Oke, chow ! :)

*Untuk maklumat lanjut, sila klik banner :)*

Random Giveaway by Yana

Assalamualaikum ...

Join Giveaway puleek.
Rajin kan tengah malam cenggini !
Ngehehe :)

Nak tahu Giveaway mana pulak aku nak join?
Moh kitaa.

Giveaway ni dari Miss Yana. Sweet gila orangnya!

See ... nak picit pipi buleh? ^-^

Oke, mengikut syarat yang ditetapkan, aku kena promot entry penyertaan aku habis-habisan.
So, aku nak sarankan BETTER KORANG JOIN GIVEAWAY NI. KALAU TAK KORANG RUGI. RUGI GILA-GILA ! *cukup habis tak promot nih?*

Siapp !

So, korang nak join jugak? Senang jer.

SYARAT / PEMBERITAHUAN UMUM
  1. Terbuka kepada followers blog A Tangled Tale of Fairytale ini. Tidak kira lelaki atau perempuan.
  2. Wajib mempunyai blog, bergelar blogger.
  3. Tak perlu tag kawan-kawan untuk join, cukup sekadar promote aje.
  4. Pemenang akan dipilih secara random.

    WAJIB patuhi semua syarat.

    BAGAIMANA MENYERTAI?

    1. Buat entry bertajuk “Random Giveaway by Yana”
    2. Letak banner giveaway dalam entry korang. 
    3. Promote entry penyertaan korang habis-habisan, sebab ada hadiah untuk top referral.
    4. Tekan butang LIKE dan TWEET kat bahagian entry ini untuk meriahkan Giveaway.
    5. Tinggalkan link entry di comment ini ye.
    6. Pastikan korang ikut syarat-syarat di atas. 

    Tarikh tutup : 31 May 2012

Segmen : Entri Blogger by Arra Ahmad

Assalamualaikum ...

Hey korang!
Dah lama tak join contest or segmen.
Tengah cuti ni kan, saja lah nak rajinkan diri join segmen.
So, dok belek-belek news feed tadi, terjumpa pulak ada follower aku join segmen.
NAK JOIN NAK JOIN !



Jumlah entry yang dah diupdate : 385 post

Tag : 
http://akusayangkaulah.blogspot.com
http://awanmissnano.blogspot.com

*Send ........

Siap ! Ngahaha !

Haha, comel tak header ni? Simple but nice.
Segmen kali ni just nak tahu dah berapa banyak entry yang korang update selama ni.
Rajin ke tak mengupdate story mory hot korang kan.

Nak join? senang jer.

1. Klik sini dan sini
2. Buat satu entry ringkas, letak header diatas, dan linkkan ke entry ini
3. Kemudian beri tahu jumlah entry korang.
4. Tag kepada 2 orang rakan anda (tak wajib okeh)
5. Hantar entry anda di ruangan komen di sini

* Ada pesanan : Kalau nak, boleh letak blog tuan empunya dalam bloglist anda. Siapa yang nak letak tu, just bagi tahu "Nanti aku letak dekat bloglist aku" TQ *
Tarikh tamat : 8 Mei 2012 (12 mid night)

Fuhh, nasib baik sempat. Ada masa lagi ni.
Nak update laju-laju. Oke daa !

daa readers

Miyra :) Smile Alwayz !

Wednesday, April 18, 2012

#11 Wordless Wednesday - PLKN

Assalamualaikum ...










*NotaSiku : Genap sebulan tinggalkan PLKN 18 Mac - 18 April 2012

daa readers

miyra :) smile alwayz !

Sunday, April 8, 2012

Afiq feat Akim - Mesti Ada Cinta




Bila saja kau terasa
Hati tertekan berkata
Mengapakah jiwa makin terseksa

Cuba kau lihat dunia
Dari mata yang melihat
Semua adalah dengan izin yang Esa

Dan bila esok tiba
Yakinlah cinta ada, mesti yakin ada


Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu
Rembulan mengukir bayang kasih sayangmu
Indahnya bila cinta ada, yakinlah..

Katakanlah oooo
Sang pencinta..
Katakanlah…
Sepenuh jiwa

Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu

Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohhh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu
Rembulan mengukir bayang kasih sayangmu
Indahnya bila cinta ada, yakinlah oooo



Thursday, March 22, 2012

PLKN - Derma Darah

Assalamualaikum ...

Program yang paling aku tunggu-tunggu, akhirnya datang jugak.
Yeayy !! Derma darah..
Eeee, seram tak? Tak kan?
Chillax.
Disebabkan aku tak pernah nak menderma darah, buat kali pertamanya aku nak derma darah dekat kem.
Aku langsung tak takut apa-apa pun.
Mungkin sebab excited kot.
Lepas dah isi borang, terus check darah.
Aku darah B+. And aku layak untuk menderma.
Ada jugak yang tak layak derma walaupun berat badan melebihi 45kg.
Sebab, kurang air dalam darah lah, kurang zat besi lah.
Kebetulan, malam sebelum derma darah, wira dorm 1 kalau tak silap, kene injection.
Sebab badan-gatal-gatal "katanya".
Terus reject niat nak derma. Kesian pun ada jugak.
Bila orang tanya kenapa tak lepas, dioarang kata rambut tak cukup panjang.
Ngahaha. Ye la, budak lelaki dekat kem kan botak. :)

Time check tekanan darah, doktor tu tanya macam-macam.
Ada ambik ubat tak sebelum ni, tidur cukup ke tak, dah sarapan ke belum.
Then, aku tanya doktor tu, kalau resdung boleh derma ker?
Doktor tu kata boleh. Perghh, happy gila.

Masa yang ditunggu-tunggu.
Jarum datang menyucuk ku. Bhaha !!
Oh, btw aku kena derma 3 bag.
Haha, terkejut tak? Bukan lah tiga bag penuh tu.
Derma satu bag jer. Nanti dibahagi 3.
Mula-mula aku pun terkejut jugak. Sampai 3 bag kena derma.
Lebih kurang 450ml darah aku derma.

Sementara nak tunggu darah tu berhenti, sampai tertidur-tidur aku dekat atas kerusi tu.
Bila dah siap, aku dapat air 100+, Milo, Oat Krunch dengan Roti Pandan.
Dengan pil ye kawan-kawan. Tak habis pun ubat tu.

Then lapor dekat cikgu, bagi IC, dapat sijil. Yeayy !!
Akhirnya, aku berjaya menderma darah.
Ada budak dorm aku, darah tak berhenti-henti keluar.
Sampai lencun baju dengan darah.
Ada pulak, yang salah cucuk, katanya salur darah kecik.
Lama-lama, darah tu keluar tapi dekat dalam. Dah macam lebam dah.
Kiranya, pendarahan dalam lah. Bengkak kot. Menangis-nangis budak tu.
Selalu kata tangan lenguh. Tapi, dah oke dah sekarang.
At least, aku ada jugak pengalaman menderma. Thanks PLKN. :*






 zzzz ...





daa readers

miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Khidmat Komuniti (Kampung Olak Lempit)

Assalamualaikum ...

Korang pernah dengar cerita tak yang budak PLKN kene buat gotong royong?
Such as, cat rumah laa, potong rumput la and bla bla bla.
Yess !! Aku pun kena buat benda yang sama.
Perasaan malas tu memang ada.
Tehee :) Tapi, rasa best pun ada jugak sebab benda tu buat dengan member.
Sambil buat, sambil main, sambil gelak.
Choiyy ...
Tengah syok-syok mengemas balai raya, tiba-tiba ...

Cikgu, ada ular!!

Dah, semua orang terkejut. Tak de lah besar mana pun.
Kitorang jumpa ular dekat tempat timbunan sampah yang dah dibakar.
Tengah cangkul-cangkul, tertarik pulak satu benda pelik. Rupanya ular.
Tengah bergulung lagi tu. Mesti buat sarang kat situ.
Lepas ada budak jumpa ular, kitorang dikumpulkan dekat satu tempat.
Nasib baik tak ramai. Cuma dalam 40 orang jer yang ada kat situ.
Yang lain bersihkan tempat lain lah. Ada tadika, rumah orang tua, surau and so on.
Cikgu pulak terus call bomba. Dalam 7-8 minit, bomba sampai.
Perghh, abang bomba pegang ular dengan tangan jer, bawak masuk track bomba tu.
Tak letak dalam karung pun. Yang terbaik, diorang ambik masa 1 minit 23 saat jer nak tangkap ular tu.
Yang kitorang, terkedu jer. Bila ular tu dah di tangkap, kitorang terus lari dekat abang-abang bomba tu, buat "tepuk-tepuk terima kasih".

Habis jer scene ular, kitorang main Kelopak Jantung.
Cikgu pun layan jer kitorang. Sebenarnya dah tak nak buat kerja dah.
Lagipun, masa dah time :)
Ada lah dalam 3-4 round main kelopak jantung sementara tunggu budak-budak lain datang.






daa readers

miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Khidmat Komuniti (PDK Bukit Canggang)

Assalamualaikum ...

Kali ni, aku nak cerita pasal khidmat komuniti.
Ada 4 tempat untuk kitorang lawati.
Antaranya, PDK Bukit Canggang, Rumah Orang Asli, Rumah Orang Tua-tua dengan Rumah Anak Yatim.
Aku terpilih untuk pergi ke Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Bukit Canggang.
Tempat ni, untuk orang yang kurang upaya.
Bukan cacat tau, ini lebih kepada orang yang sindrom down dengan yang ada masalah mental.
Kanak-kanak oke. Cuma ada lah sorang pakcik kat situ. Pakcik Azman kitorang panggil.

Tempat yang aku dapat ni, paling dekat dengan kem.
Driver bas suruh kitorang jalan kaki jer.
Mula-mula kitorang tak percaya, sebab dia bawak kitorang jalan punya lah jauh.
Rupanya nak isi minyak.
Then patah balik. Ngahaha!!
15 minit jer perjalanan dari kem nak ke PDK tu.

Mula-mula sampai, rasa takut gila nak masuk.
Almaklumlah, budak yang terlebih agresif kan..
Mana taknya, sampai-sampai jer ada sorang budak namanya Wawa dah melompat-lompat.
Dahsyat! Aku pulak fikir, "perghh nak kena layan budak macam ni, memang tak lah"
Bila dah masuk, baru aku tahu, tak semuanya macam tu.
Just ada 2-3 orang jer yang agresif, yang lain oke jer.

Kitorang dibahagi tugas.
Ada yang lap tingkap, bersihkan tanah merah, tanam pokok, sapu sayang, dengan mewarna.
Aku dapat mewarna. Yeayy !!
Ingatkan kitorang yang kena mewarna, rupanya nak kena ajar budak-budak tu mewarna.
Erghh, sabar je lah.
Yang best nya, kitorang tak terlepas dengan aksi yang agak tak sopan.
Time kitorang tengah ajar budak-budak mewarna, tiba-tiba aku rasa macam ada air tepercik kat kitorang.
Ingatkan siling bocor ker, rupanya ada budak meludah ..
Makk !!! Adoi..
Then, ada sorang member aku ni kena tampar dengan budak yang meludah tu.
Yang aku pulak kena tarik tudung dengan si Wawa tu.
Sabar je lah aku time tu.
Sebab cikgu diaorang  pun ada pesan, kalau budak-budak tu buat macam tu, jangan di marah.
Nanti, satu tempat tu dia kerja kan.
Oke lah, kitorang pun faham.
Memang kena banyak bersabar kot!!

Dah habis buat tugasan, kitorang dijamu dengan mee gorang. Yummy!!
And air sirap limau ais. Perghh!! Terbaik. Dekat kem tak dapat air ais nih.
Lepas makan, kitorang ada majlis penutup kecil-kecilan.
And, diaorang pun buat persembahan.
Nyanyi lagu Jeffrydin kot. Pak cik Azman lah yang nyanyi tu.
Bila time untuk kita buat persembahan, budak lelaki decide nak nyanyi lagu Kau Ilhamku by Man Bai.
Nasib baik bawak gitar. Memang cikgu yang suruh pun.
Kitorang tak practice apa pun. Spontan jer.

Time nak balik, ada lah bergambar ramai-ramai.
Dalam bas pun kitorang bantai lagi menyanyi.
Siap suruh driver bas tutup radio.
Dah sampai pun, kitornag nyanyi lagi. Padahal orang lain dah tunggu dekat Dewan Taklimat.
Geng PDK Bukit Canggang memang terbaik!!
Lagi-lagi ada budak Sabah & Sarawak :)


 tu dia Pak Cik Azman, yang bertongkat.
Dia sebenarnya tak buta, cuma pemandangan dia tak jelas.
Kalau nak tengok benda pun, kena betul-betul depan mata.

 inilah Wawa ..



peace :)

 daa readers

miyra :) smile alwayz !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...