Thursday, March 22, 2012

PLKN - Derma Darah

Assalamualaikum ...

Program yang paling aku tunggu-tunggu, akhirnya datang jugak.
Yeayy !! Derma darah..
Eeee, seram tak? Tak kan?
Chillax.
Disebabkan aku tak pernah nak menderma darah, buat kali pertamanya aku nak derma darah dekat kem.
Aku langsung tak takut apa-apa pun.
Mungkin sebab excited kot.
Lepas dah isi borang, terus check darah.
Aku darah B+. And aku layak untuk menderma.
Ada jugak yang tak layak derma walaupun berat badan melebihi 45kg.
Sebab, kurang air dalam darah lah, kurang zat besi lah.
Kebetulan, malam sebelum derma darah, wira dorm 1 kalau tak silap, kene injection.
Sebab badan-gatal-gatal "katanya".
Terus reject niat nak derma. Kesian pun ada jugak.
Bila orang tanya kenapa tak lepas, dioarang kata rambut tak cukup panjang.
Ngahaha. Ye la, budak lelaki dekat kem kan botak. :)

Time check tekanan darah, doktor tu tanya macam-macam.
Ada ambik ubat tak sebelum ni, tidur cukup ke tak, dah sarapan ke belum.
Then, aku tanya doktor tu, kalau resdung boleh derma ker?
Doktor tu kata boleh. Perghh, happy gila.

Masa yang ditunggu-tunggu.
Jarum datang menyucuk ku. Bhaha !!
Oh, btw aku kena derma 3 bag.
Haha, terkejut tak? Bukan lah tiga bag penuh tu.
Derma satu bag jer. Nanti dibahagi 3.
Mula-mula aku pun terkejut jugak. Sampai 3 bag kena derma.
Lebih kurang 450ml darah aku derma.

Sementara nak tunggu darah tu berhenti, sampai tertidur-tidur aku dekat atas kerusi tu.
Bila dah siap, aku dapat air 100+, Milo, Oat Krunch dengan Roti Pandan.
Dengan pil ye kawan-kawan. Tak habis pun ubat tu.

Then lapor dekat cikgu, bagi IC, dapat sijil. Yeayy !!
Akhirnya, aku berjaya menderma darah.
Ada budak dorm aku, darah tak berhenti-henti keluar.
Sampai lencun baju dengan darah.
Ada pulak, yang salah cucuk, katanya salur darah kecik.
Lama-lama, darah tu keluar tapi dekat dalam. Dah macam lebam dah.
Kiranya, pendarahan dalam lah. Bengkak kot. Menangis-nangis budak tu.
Selalu kata tangan lenguh. Tapi, dah oke dah sekarang.
At least, aku ada jugak pengalaman menderma. Thanks PLKN. :*






 zzzz ...





daa readers

miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Khidmat Komuniti (Kampung Olak Lempit)

Assalamualaikum ...

Korang pernah dengar cerita tak yang budak PLKN kene buat gotong royong?
Such as, cat rumah laa, potong rumput la and bla bla bla.
Yess !! Aku pun kena buat benda yang sama.
Perasaan malas tu memang ada.
Tehee :) Tapi, rasa best pun ada jugak sebab benda tu buat dengan member.
Sambil buat, sambil main, sambil gelak.
Choiyy ...
Tengah syok-syok mengemas balai raya, tiba-tiba ...

Cikgu, ada ular!!

Dah, semua orang terkejut. Tak de lah besar mana pun.
Kitorang jumpa ular dekat tempat timbunan sampah yang dah dibakar.
Tengah cangkul-cangkul, tertarik pulak satu benda pelik. Rupanya ular.
Tengah bergulung lagi tu. Mesti buat sarang kat situ.
Lepas ada budak jumpa ular, kitorang dikumpulkan dekat satu tempat.
Nasib baik tak ramai. Cuma dalam 40 orang jer yang ada kat situ.
Yang lain bersihkan tempat lain lah. Ada tadika, rumah orang tua, surau and so on.
Cikgu pulak terus call bomba. Dalam 7-8 minit, bomba sampai.
Perghh, abang bomba pegang ular dengan tangan jer, bawak masuk track bomba tu.
Tak letak dalam karung pun. Yang terbaik, diorang ambik masa 1 minit 23 saat jer nak tangkap ular tu.
Yang kitorang, terkedu jer. Bila ular tu dah di tangkap, kitorang terus lari dekat abang-abang bomba tu, buat "tepuk-tepuk terima kasih".

Habis jer scene ular, kitorang main Kelopak Jantung.
Cikgu pun layan jer kitorang. Sebenarnya dah tak nak buat kerja dah.
Lagipun, masa dah time :)
Ada lah dalam 3-4 round main kelopak jantung sementara tunggu budak-budak lain datang.






daa readers

miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Khidmat Komuniti (PDK Bukit Canggang)

Assalamualaikum ...

Kali ni, aku nak cerita pasal khidmat komuniti.
Ada 4 tempat untuk kitorang lawati.
Antaranya, PDK Bukit Canggang, Rumah Orang Asli, Rumah Orang Tua-tua dengan Rumah Anak Yatim.
Aku terpilih untuk pergi ke Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Bukit Canggang.
Tempat ni, untuk orang yang kurang upaya.
Bukan cacat tau, ini lebih kepada orang yang sindrom down dengan yang ada masalah mental.
Kanak-kanak oke. Cuma ada lah sorang pakcik kat situ. Pakcik Azman kitorang panggil.

Tempat yang aku dapat ni, paling dekat dengan kem.
Driver bas suruh kitorang jalan kaki jer.
Mula-mula kitorang tak percaya, sebab dia bawak kitorang jalan punya lah jauh.
Rupanya nak isi minyak.
Then patah balik. Ngahaha!!
15 minit jer perjalanan dari kem nak ke PDK tu.

Mula-mula sampai, rasa takut gila nak masuk.
Almaklumlah, budak yang terlebih agresif kan..
Mana taknya, sampai-sampai jer ada sorang budak namanya Wawa dah melompat-lompat.
Dahsyat! Aku pulak fikir, "perghh nak kena layan budak macam ni, memang tak lah"
Bila dah masuk, baru aku tahu, tak semuanya macam tu.
Just ada 2-3 orang jer yang agresif, yang lain oke jer.

Kitorang dibahagi tugas.
Ada yang lap tingkap, bersihkan tanah merah, tanam pokok, sapu sayang, dengan mewarna.
Aku dapat mewarna. Yeayy !!
Ingatkan kitorang yang kena mewarna, rupanya nak kena ajar budak-budak tu mewarna.
Erghh, sabar je lah.
Yang best nya, kitorang tak terlepas dengan aksi yang agak tak sopan.
Time kitorang tengah ajar budak-budak mewarna, tiba-tiba aku rasa macam ada air tepercik kat kitorang.
Ingatkan siling bocor ker, rupanya ada budak meludah ..
Makk !!! Adoi..
Then, ada sorang member aku ni kena tampar dengan budak yang meludah tu.
Yang aku pulak kena tarik tudung dengan si Wawa tu.
Sabar je lah aku time tu.
Sebab cikgu diaorang  pun ada pesan, kalau budak-budak tu buat macam tu, jangan di marah.
Nanti, satu tempat tu dia kerja kan.
Oke lah, kitorang pun faham.
Memang kena banyak bersabar kot!!

Dah habis buat tugasan, kitorang dijamu dengan mee gorang. Yummy!!
And air sirap limau ais. Perghh!! Terbaik. Dekat kem tak dapat air ais nih.
Lepas makan, kitorang ada majlis penutup kecil-kecilan.
And, diaorang pun buat persembahan.
Nyanyi lagu Jeffrydin kot. Pak cik Azman lah yang nyanyi tu.
Bila time untuk kita buat persembahan, budak lelaki decide nak nyanyi lagu Kau Ilhamku by Man Bai.
Nasib baik bawak gitar. Memang cikgu yang suruh pun.
Kitorang tak practice apa pun. Spontan jer.

Time nak balik, ada lah bergambar ramai-ramai.
Dalam bas pun kitorang bantai lagi menyanyi.
Siap suruh driver bas tutup radio.
Dah sampai pun, kitornag nyanyi lagi. Padahal orang lain dah tunggu dekat Dewan Taklimat.
Geng PDK Bukit Canggang memang terbaik!!
Lagi-lagi ada budak Sabah & Sarawak :)


 tu dia Pak Cik Azman, yang bertongkat.
Dia sebenarnya tak buta, cuma pemandangan dia tak jelas.
Kalau nak tengok benda pun, kena betul-betul depan mata.

 inilah Wawa ..



peace :)

 daa readers

miyra :) smile alwayz !!

Tuesday, March 20, 2012

Tutorial : WishList

Assalamualaikum ...

Eh, eh ada orang buat request tutorial lah ...
Hek hek hek. Dah lama tak buat tutorial.

Ada orang tanya macam mana nak buat WishList.



Meh meh kita belajar sama-sama kay :)

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code kat bawah ni , and paste kat ruangan html/javascript tu tadi

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />empat <br />
</form>


* Tulisan warna MERAH tu , korang ubah dengan benda/barang yang korang nak .

*Tulisan bewarna BIRU pula boleh di ubah dgn perkataan "checked " atau " disabled " shj .

3. Da siap . SAVE :) dan lihatlah hasilnya

#sebenarnya, aku pun amik dari Kak Lyssa. ;p

credit to : LyssaSecret

daa readers

miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Majlis Penutup (Passing Out)

Assalamualaikum ...

Huhu, aktiviti terakhir sebelum berambus dari PLKN.
Majlis Penutup Kump 1 Siri 9/2012
Sedih gila. Dah tak dapat lepad dekat padang kawad, dewan makan, tak dapat tengok movie ramai-ramai dekat dewan taklimat, karaoke sama-sama, solat jemaah dekat surau and banyak lagi lah.
Time majlis penutup ni, ibu bapa boleh datang tengok kitorang berkawad.
Disebabkan hari tu hari Jumaat, so tak ramai yang datang.
1st sebab hari kerja, 2nd sebab nak solat Jumaat.
Takut tak sempat. Hari terakhir jugak untuk aku pakai full loreng bersama beret.
Masa untuk baling beret setinggi yang boleh!!
Bila KJ (Ketua Jurulatih)  Zamri suruh pegang beret, rasa macam best je nak baling beret tu.
Yelah, akhirnya lepas jugak dari PLKN.
Bila KJ counting 1, 2, 3!!
Kitorang terus baling beret, tak semena-mena terus menangis.
Cari member dorm aku, peluk ramai-ramai. Terutama budak Sabah & Sarawak.
Sebab esoknya, budak Sandakan dah balik. Pukul 3 pagi pulak tu.
Tangkap gambar sambil menangis.
Peluk cikgu ketat-ketat. Time ni cikgu tak de lah menangis.
Tapi bila time budak Shah Alam balik, haa!! nampak permainannya.
Bila dah peluk, langsung tak nak lepas.
Gambar ada banyak. Disebabkan memory phone rosak,
tiada lagi memory untuk ku letak di dalam blog.
Tengok lah macam mana nanti. Mana tahu tetiba elok ker kan.
Cuma ni jer yang sempat aku amik dari FB member-member aku.








Tamat sudah latihan dekat PLKN.
Banyak kenangan tercipta dekat sana.
Kem PLKN Paya Indah memang best.
Memang mula-mula menyumpah-nyumpah PLKN ni.
Tapi, bila dah habis baru korang tahu betapa seronok gila masuk sini.
PLKN bukan berasaskan ketenteraan kay.
So, tak lasak sangat.

Sampai sini jer coretan PLKN aku.
Mungkin lepas ni kalau ada gambar-gambar yang aku tertinggal, I'll post later kay.
Miss Kem PLKN Paya Indah so much.

sumber gambar : google

sumber gambar : google

sumber gambar : google

sumber gambar : google

daa readers

miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Integrasi

Assalamualaikum ...

Oke, Kelas Integrasi.
Best jugak kelas ni. Happening.
Ada 8 kumpulan. And of course, aku kumpulan ke 8 :(
Its okay. Budak-budaknya pun sporting jer.
Yang bestnya, aku menari Sumazau.
Terrbaikk. Tapi, sakit peha jangan cakap ah kan ..
2, 3 hari nak baik ohh !!
Kelas Integrasi ni sebenarnya mengajar kita mengenali adat-adat kaum lain.
Contoh, Melayu, India, Cina, Sarawak, Sabah, Iban, Kadazan, Dusun, Sikh, Asli and so on.
Best kot. lagi-lagi time persembahan penutup Kelas Integrasi.
Ada yang buat puppet show, ada yang buat boria, ada buat tarian *aku la tuh*
Dapat jugak aku tunjuk bakat dekat PLKN. Ingatkan tak ada harapan dah. :)
















gambar : credit to : Natasha Suraya Mohd Askandar

daa readers

miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Malam Citra Puisi

Assalamualaikum ...

Malam yang ni best. Sebab apa? Sebab aku bergurindam.
Yeayy !! Dapat jugak naik pentas :)
Bukan setakat gurindam jer, ada pantun, sajak, syair, nazam and so on.
Teringat masa cikgu Zahida ajar komsas dekat sekolah dulu.
Ni lah dia. Sebijik kot !!






daa readers

miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Malam Perpisahan

Assalamualaikum ...

Ni pulak malam last kitorang berkumpul ramai-ramai dekat dewan taklimat.
Malam perpisahan, ni kitorang mintak maaf dengan cikgu, kawan-kawan, Komanden, KJ, Kodson and ramai lagi lah.
Time ni jugak lah hujan mencurah ke lantai. ayoyo !!
Yang aku pulak buat permintaan dekat cikgu yang paling kitorang taku, iaitu Cikgu Azli untuk senyum.
Atotot, sweet jer dia comel.
Tak silap aku dia ada lesung pipit.
Muka garang, bila senyum, manis.
malangnya, gambar tak ada pun.
Satu ni jelah yang aku jumpa ...

Komanden, peace !! :)

Tinggal kenangan jak bha :(

daa readers

miyra :) smile alwayz !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...