Posts

Showing posts from March, 2012

PLKN - Derma Darah

Image
Assalamualaikum ...

Program yang paling aku tunggu-tunggu, akhirnya datang jugak. Yeayy !! Derma darah.. Eeee, seram tak? Tak kan? Chillax. Disebabkan aku tak pernah nak menderma darah, buat kali pertamanya aku nak derma darah dekat kem. Aku langsung tak takut apa-apa pun. Mungkin sebab excited kot. Lepas dah isi borang, terus check darah. Aku darah B+. And aku layak untuk menderma. Ada jugak yang tak layak derma walaupun berat badan melebihi 45kg. Sebab, kurang air dalam darah lah, kurang zat besi lah. Kebetulan, malam sebelum derma darah, wira dorm 1 kalau tak silap, kene injection. Sebab badan-gatal-gatal "katanya". Terus reject niat nak derma. Kesian pun ada jugak. Bila orang tanya kenapa tak lepas, dioarang kata rambut tak cukup panjang. Ngahaha. Ye la, budak lelaki dekat kem kan botak. :)
Time check tekanan darah, doktor tu tanya macam-macam. Ada ambik ubat tak sebelum ni, tidur cukup ke tak, dah sarapan ke belum. Then, aku tanya doktor tu, kalau resdung boleh derma ker? Doktor tu kata bo…

PLKN - Khidmat Komuniti (Kampung Olak Lempit)

Image
Assalamualaikum ...

Korang pernah dengar cerita tak yang budak PLKN kene buat gotong royong? Such as, cat rumah laa, potong rumput la and bla bla bla. Yess !! Aku pun kena buat benda yang sama. Perasaan malas tu memang ada. Tehee :) Tapi, rasa best pun ada jugak sebab benda tu buat dengan member. Sambil buat, sambil main, sambil gelak. Choiyy ... Tengah syok-syok mengemas balai raya, tiba-tiba ...
Cikgu, ada ular!!
Dah, semua orang terkejut. Tak de lah besar mana pun. Kitorang jumpa ular dekat tempat timbunan sampah yang dah dibakar. Tengah cangkul-cangkul, tertarik pulak satu benda pelik. Rupanya ular. Tengah bergulung lagi tu. Mesti buat sarang kat situ. Lepas ada budak jumpa ular, kitorang dikumpulkan dekat satu tempat. Nasib baik tak ramai. Cuma dalam 40 orang jer yang ada kat situ. Yang lain bersihkan tempat lain lah. Ada tadika, rumah orang tua, surau and so on. Cikgu pulak terus call bomba. Dalam 7-8 minit, bomba sampai. Perghh, abang bomba pegang ular dengan tangan jer, bawak masuk track bomba …

PLKN - Khidmat Komuniti (PDK Bukit Canggang)

Image
Assalamualaikum ...

Kali ni, aku nak cerita pasal khidmat komuniti. Ada 4 tempat untuk kitorang lawati. Antaranya, PDK Bukit Canggang, Rumah Orang Asli, Rumah Orang Tua-tua dengan Rumah Anak Yatim. Aku terpilih untuk pergi ke Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Bukit Canggang. Tempat ni, untuk orang yang kurang upaya. Bukan cacat tau, ini lebih kepada orang yang sindrom down dengan yang ada masalah mental. Kanak-kanak oke. Cuma ada lah sorang pakcik kat situ. Pakcik Azman kitorang panggil.
Tempat yang aku dapat ni, paling dekat dengan kem. Driver bas suruh kitorang jalan kaki jer. Mula-mula kitorang tak percaya, sebab dia bawak kitorang jalan punya lah jauh. Rupanya nak isi minyak. Then patah balik. Ngahaha!! 15 minit jer perjalanan dari kem nak ke PDK tu.
Mula-mula sampai, rasa takut gila nak masuk. Almaklumlah, budak yang terlebih agresif kan.. Mana taknya, sampai-sampai jer ada sorang budak namanya Wawa dah melompat-lompat. Dahsyat! Aku pulak fikir, "perghh nak kena layan budak macam ni, memang ta…

Tutorial : WishList

Image
Assalamualaikum ...

Eh, eh ada orang buat request tutorial lah ... Hek hek hek. Dah lama tak buat tutorial.
Ada orang tanya macam mana nak buat WishList.


Meh meh kita belajar sama-sama kay :)
1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript 2. Copy code kat bawah ni , and paste kat ruangan html/javascript tu tadi
<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />empat <br />
</form>

* Tulisan warna MERAH tu , korang ubah dengan benda/barang yang korang nak .
*Tulisan bewarna BIRU pula boleh di ubah dgn perkataan "checked " atau " disabled " shj .
3…

PLKN - Majlis Penutup (Passing Out)

Image
Assalamualaikum ...

Huhu, aktiviti terakhir sebelum berambus dari PLKN. Majlis Penutup Kump 1 Siri 9/2012 Sedih gila. Dah tak dapat lepad dekat padang kawad, dewan makan, tak dapat tengok movie ramai-ramai dekat dewan taklimat, karaoke sama-sama, solat jemaah dekat surau and banyak lagi lah. Time majlis penutup ni, ibu bapa boleh datang tengok kitorang berkawad. Disebabkan hari tu hari Jumaat, so tak ramai yang datang. 1st sebab hari kerja, 2nd sebab nak solat Jumaat. Takut tak sempat. Hari terakhir jugak untuk aku pakai full loreng bersama beret. Masa untuk baling beret setinggi yang boleh!! Bila KJ (Ketua Jurulatih)  Zamri suruh pegang beret, rasa macam best je nak baling beret tu. Yelah, akhirnya lepas jugak dari PLKN. Bila KJ counting 1, 2, 3!! Kitorang terus baling beret, tak semena-mena terus menangis. Cari member dorm aku, peluk ramai-ramai. Terutama budak Sabah & Sarawak. Sebab esoknya, budak Sandakan dah balik. Pukul 3 pagi pulak tu. Tangkap gambar sambil menangis. Peluk cikgu ketat-ket…

PLKN - Integrasi

Image
Assalamualaikum ...

Oke, Kelas Integrasi. Best jugak kelas ni. Happening. Ada 8 kumpulan. And of course, aku kumpulan ke 8 :( Its okay. Budak-budaknya pun sporting jer. Yang bestnya, aku menari Sumazau. Terrbaikk. Tapi, sakit peha jangan cakap ah kan .. 2, 3 hari nak baik ohh !! Kelas Integrasi ni sebenarnya mengajar kita mengenali adat-adat kaum lain. Contoh, Melayu, India, Cina, Sarawak, Sabah, Iban, Kadazan, Dusun, Sikh, Asli and so on. Best kot. lagi-lagi time persembahan penutup Kelas Integrasi. Ada yang buat puppet show, ada yang buat boria, ada buat tarian *aku la tuh* Dapat jugak aku tunjuk bakat dekat PLKN. Ingatkan tak ada harapan dah. :)















gambar : credit to : Natasha Suraya Mohd Askandar
daa readers
miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Malam Citra Puisi

Image
Assalamualaikum ...

Malam yang ni best. Sebab apa? Sebab aku bergurindam. Yeayy !! Dapat jugak naik pentas :) Bukan setakat gurindam jer, ada pantun, sajak, syair, nazam and so on. Teringat masa cikgu Zahida ajar komsas dekat sekolah dulu. Ni lah dia. Sebijik kot !!





daa readers
miyra :) smile alwayz !!

PLKN - Malam Perpisahan

Image
Assalamualaikum ...

Ni pulak malam last kitorang berkumpul ramai-ramai dekat dewan taklimat. Malam perpisahan, ni kitorang mintak maaf dengan cikgu, kawan-kawan, Komanden, KJ, Kodson and ramai lagi lah. Time ni jugak lah hujan mencurah ke lantai. ayoyo !! Yang aku pulak buat permintaan dekat cikgu yang paling kitorang taku, iaitu Cikgu Azli untuk senyum. Atotot, sweet jer dia comel. Tak silap aku dia ada lesung pipit. Muka garang, bila senyum, manis. malangnya, gambar tak ada pun. Satu ni jelah yang aku jumpa ...
Komanden, peace !! :)
Tinggal kenangan jak bha :(
daa readers
miyra :) smile alwayz !!