Posts

Showing posts from July, 2011

Tutorial : Slide Float Image

Assalamualaikum ...

sebenarnya, ni sambungan dari tutorial yang lepas. ada yang tanya, macam mana nak hide Exchange Link tu, sebab bende tu agak menyemak bile dah ramai orang tinggalkan link kat situ. oke. sebenarnya, bende ni lebih kurang macam hide shoutbox tu jugak. tak pe. saya akan tolong budak yang baru belajar oke :)

1. Log In > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code dibawah


<style type="text/css"> #at{
position:fixed;
right:450px;
z-index:+1000;
}
* html #at{position:relative;}
.attab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url();
}
.atcontent{
float:left;
border:2px solid #ff0000;
background:url() #000000 repeat-x bottom center scroll ;
-moz-border-radius-topleft:15px;
-moz-border-radius-topright:15px;
-moz-border-radius-bottomleft:15px;
-moz-border-radius-bottomright:15px;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideAT(){
var at = document.getElem…

Tutorial : Exchange Link

Image
Assalamualaikum ...

harini, aku dapat request dari sorang member ... dia nak buat Exchange Link. tak tahu apa exchage link? hmm.. tak pe.. tengok ni ...


oke. lets begin ...

1. Pergi dekat Master Linky dan click REGISTER
2. Log In email korang untuk confirm. tak kisah lah : yahoo ker : gmail ker
3. Then, master Linky akan bagi korang punya code untuk confirm. then click code tu.
4. Lepas confirm, korang kene log in dekat Master Linky tu bali. sebab tadi korang just register jer.
5. Perhatikan bahagian atas, ada perkataan WIZARD.
6. Untuk Step 1, pilih BLOGGER. untuk Step 2, pilih ORIGINAL AUTO-LINKIES. step 3, terus click GENERATE CODE dekat bahagian bawah.
7. copy code yang diberi oke :)

selesai ... nak buat ape dengan code tu??

Log In blog korang > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript. then, post code tu .. (better korang letak kat bawah header)

~SIAP~ ...

First Contest by Quratulmazani & Atiqhazaidi, DAN SEBENARNYA ...

Image
Assalamualaikum ...

masuk contest jum. macam best jer contest ni. sebab melibatkan admire kita. siapakah? hmm.. bace je lah. cop. sebelum tu, korang kene la usha-usha blog penganjur contest ni dulu. sebab syarat-syarat semua ada dalam tu. click banner untuk syarat-syarat penyertaan :)



haha. segan lah nak cerita dengan korang. oke oke. bismillahirrahmanirrahim ...

time tu aku darjah tiga. darjah tiga weyh. mmmm. aku msuk kelas ke 4. then, ada rombakan. so, aku masuk kelas ke 2. ada sorang budak ni muka sebijik macam adik aku. adik keberapa, jangan tanya lah kan.*means adik aku hensem la kan* haha. aku mula jadi PERIGI CARI TIMBA. muka tak malu betul. sejak tu, aku mula rapat dengan dia. ahakzz !! satu hari ...

(ayat budak darjah tiga)
dia : miyra, pinjam pensil. aku lupe bawak pensil box.
aku : nah. *aku bagi pensil termahal aku, pilot shaker*
dia : terima kasih.
*time dia nak pulankang pensil pilot shaker aku ...*
aku : eh, amik je lah. aku ada pensil lain, padahal tak dek pun *dengan…

"GiveAway : "One Klik One Present by Lyssasecret"

Image
Assalamualaikum ...

nak bagi tahu, time aku tengah blogwalking tadi, tup tup. nampak Lyssasecret punya contest. macam nak masuk, macam tak nak. sebab malas nak buat post. ish ish sih. tak boleh jadik ni. and, aku amik keputusan untuk masuk jugak contest ni. cop. tarikh tutup contest ni 30 JULAI 2011. means hari Sabtu.


senang je cara nak join contest ni. first,

1. Follow blog kak Lyssasecret : http://lyssasecret.com 2. Postkan satu entry yang bertajuk : "GiveAway : "One Klik One Present by Lyssasecret 3. Letakkan banner di atas dalam entry korang 4. Pemilihan pemenang akan diundi melalui random.org GA ni lebih kurang macam "Lucky Draw" 5. Link kan entry korang pada entry kak Lyssasecret di sini 6. Tagkan kepada 4 orang rakan blogger korang Lagi ramai lagi bagus :)
so, aku nak tag dekat bidadari hatiku .. :)
Cik Q Cik Awan Nano Adik Nadihah Cik Faar Cik Tiqie Cik Miss Bear World
Godd Luck :D
daa readers miyra :) smile alwayz !!

#1 Wordless Wednesday

Image
Assalamualaikum ...


















daa readers

miyra :) smile alwayz !!

VIP - Lagu Sedih

Image
VIP VIP babeh
Selalunya haruku tak sebegitu biru
Selangkah pun tak lah terasa begitu jauh
Ku di sini tapi fikiran entah ke mana
Jiwa yang terganggu buat aku tersedar Semua kerna kau dah hilang dari pangkuanku

DJ putarkanlah lagu cinta
Dedikasi kepadanya
Kerana kan aku merindu dia yang menjauh
Putarkanlah lagu cinta untuk ku melayan jiwa
Andai dia tidak kembali
Minta tujukanku lagu sedih
Tujukanku... lagu sedih
Apa mungkin dia sedang mendengar di sana
Dibelenggu kesepian atau sudah lupa Walau aku cuba berganjak meneruskan hari Tapi hati masih berpaut semalam lagi Semua kerna kau dh hilang dari pangkuanku

Ku bukakan sterio, internet dan radio
Tapi lagu yang ke udara hanya menyucuk-nyucuk jiwa
Keranaku kehilanganmu

Kehilanganmu
Jadi jikalau kau sedang mendengar
Rasakan gelombang terpancar

KRU - Ganas

Image
Disuruh diri aku berdiri
Disuruh duduk aku pun duduk
Setia tunduk pada arah telunjuk…
Itu aku

Kerana cinta aku menghamba
Mengejar hasrat hatimu damba
Arahkan saja mengikut kehendakmu…itu kamu
Hingga…

Mata tak terpejam
Mencari apa yang kau mahu
Tapi mulut ku berdiam
Tak mahu bergaduh

Baik… telinga dengar saja
Semua perintah ku junjung
Biar… hati calar-balar tetap bersabar
Ganasnya cintamu

Kau mahu itu aku begitu
Kau mahu ini ku pun begini
Jangan melawan nanti hukumannya bermuncung…itu aku

Kerana cinta aku menghamba
Mengejar hasrat hatimu damba
Arahkan saja mengikut kehendakmu…
Itu kamu
Hingga…

Mata tak terpejam
Mencari apa yang kau mahu
Tapi mulut ku berdiam
Tak mahu bergaduh

Baik… telinga dengar saja
Semua perintah ku junjung
Biar… hati calar-balar tetap bersabar
Ganasnya cintamu

Selalu sungguh hatiku mengeluh
Entah kenapa masih setia
Tragis oh tragis bertemankan sadis

Mungkin kerana sayang
Ku tidak menentang
Gelengan pun dah menjadi angguk
Tragis oh tragis bertemankan sadis

Mata tak …

Drama band - Babak Pertama

Image
Babak pertama bermula saat ku terlihat mu
Waktu seakan terhenti terpinga mencari
Rasa yang takkan terungkap tak pernah ku alami
Cuba aku mengerti

Teruja aku mengejar mu
Bermimpi memiliki mu
Tanpa perlu ku endahkan dunia, dunia
Biarkan ku terus berlari
Cuba merajai mimpi
Tiap bayang mu akan ku jejaki nanti

oh oh oh
oh oh oh oh
oh oh oh
oh oh oh oh
oh oh oh
oh oh oh oh
oh oh oh
oh!

Takkan ku menemui lagi walau gelapnya hari
Ku yakin akan temui semuanya di sini
Walau ke mana kau pergi tetap akan ku cari
Ku tak akan berhenti

Teruja aku mengejar mu
Bermimpi memiliki mu
Tanpa perlu ku endahkan dunia, dunia
Biarkan ku terus berlari
Cuba merajai mimpi
Tiap bayang mu akan ku jejaki nanti

oh oh oh
oh oh oh oh
oh oh oh
oh oh oh oh
oh oh oh
oh oh oh oh
oh oh oh
oh! oh! oh! oh! yeah!

Teruja aku mengejar mu
Bermimpi memiliki mu
Tanpa perlu ku endahkan dunia, dunia
Biarkan ku terus berlari
Cuba merajai mimpi
Tiap bayang mu akan ku jejaki nanti

oh oh oh
oh oh oh oh
oh oh oh
oh oh oh oh
oh oh oh
oh oh…

Jessie J - Price Tag

Image
Okay, Coconut man, Moon Heads and Pea
You ready

Seems like everybody’s got a price,
I wonder how they sleep at night.
When the sale comes first,
And the truth comes second,
Just stop, for a minute and
Smile

Why is everybody so serious
Acting so damn mysterious
Got your shades on your eyes
And your heels so high
That you can’t even have a good time

Everybody look to their left (yeah)
Everybody look to their right (ha)
Can you feel that (yeah)
We’re paying with love tonight
It’s not about the money, money, money
We don’t need your money, money, money
We just wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag
Ain’t about the (uh) Cha-Ching Cha-Ching.
Aint about the (yeah) Ba-Bling Ba-Bling
Wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag.

Okay!
We need to take it back in time,
When music made us all unite
And it wasn’t low blows and video hoes,
Am I the only one getting tired
Why is everybody so obsessed
Money can’t buy us happiness
Can we all slow down and enjoy right now
Guar…

Tutorial : Tukar Password Blog

Image
Assalamualaikum ...

hey hey hey. nak buat tutorial lagi. sebenarnya sangat simple. tapi tak pe. aku nak tolong blogger baru. diaorang perlukan pembimbing. ecehh !! haha. oke2. blogger baru nak tukar password? kenapakah? tak pe lah. itu hal dia. hal aku, buat tutorial jer. oke. lets begin daa ..

first, Log In > Dashboard

perasan tak, dekat atas sebelah kanan ada My account?


click My Account.

current password and my name tu, pilih salah satu jer. masukkan password baru dan confirm kan.
then, save. settle the problem kan?
good luck korang ...

daa readers

miyra :) smile alwayz !!

cara membuat bingkai gambar atau frame picture

Image
Assalamualaikum ...

harini, aku nak buat tutorial. bukan berkaitan dengan blog or facebook or whatever lah. its about our creativity. ecehh. jadi cikgu seni la pulok. sebenarnya, aku nak jadikan as a give to my friend. tapi, takut dia tak terima la pulak. sebab buat sendiri kan. tapi, kalau hati ikhlas, semua boleh jadi.

oke-oke. lets begin. hari ni, kita buat bingkai gambar. tak payah nak beli kat luar bagai. mahal kan. so, kita guna barang-barang yang tak guna.

first thing first, kita perlukan ...


1. gunting 2. gam 3. kotak 4. pensil 5. pembaris 6. pisau 7. gam 8. double foam tape/double tape  9. kertas warna
1. first, ukur kotak yang hendak dipotong mengikut saiz gambar. sebelum potong, lebihkan setengah inci di setiap sisi. kemudian potong. buat 2 keping.


2. ada 2 keping kotak bersaiz empat segi sekarang. nampak tak garisan dekat atas kotak tu? oke, gunakan pisau, dan potong kotak tu mengikut garisan. lagi sekeping, jangan potong. itu untuk belakang frame nanti. akan jadi macam ni ...


3. …

Artis Lelaki Terbaik

Image
Assalamualikum ...

siapa yang tengok Augerah Planet Muzik semalam? aku tengok pun tak habis. tak tahu kenapa. macam tak best. tak macam Anugerah Bintang Popular. tak pernah tinggal kot. Anugerah Planet Muzik berlangsung pada 16 Julai 2011.


Artis Lelaki tebaik jatuh kepada ....

FAIZAL TAHIR !!!

tahniah Faizal Tahir !! you are AWESOME babe. walau pun time dia perform, agak hancuss. *malu weyh* at least dia ada bawak balik satu award. dari yang lain, korang ada?


keputusan penuh di bawah ...
Album Terbaik – Energi (Kotak)Artis Lelaki Terbaik – Faizal Tahir (Adrenalin)Artis Wanita Terbaik – Rossa (Harmoni Jalinan Nada & Cerita)Lagu Terbaik – Awan Nano (Hafiz)Vokal Terbaik (Artis Baru Lelaki) – Sandhy Sondoro (Bunga Mimpi)Vokal Terbaik (Artis Baru Wanita) – Amanda Imani (Selamilah Cinta)Vokal Terbaik (Duo/Kumpulan Baru) – Ana Raffali, Sohaimi Meor Hassan & Altimet (Kalau Berpacaran)Duo/Kumpulan Terbaik – Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah (3 Suara)Lagu Serantau Paling Popula…

Happy Birthday, Cik Q

Image
Assalamualaikum ....

ketepi, ketepi ... aku nak nyanyi !!!

HAPPY BIRTHDAY TO YOU,
HAPPY BIRTHDAY TO YOU,
HAPPY BIRTHDAY TO CIK Q,
HAPPY BIRTHDAY TO YOU ...
tanggal 8 Julai 2011, lahirlah seorang kawan aku yang tersangat comel plus kiut miut ni. Quratul Ain Binti Mazani. kenapa Cik Q? sebab dalam blog dia digelarkan sebagai Cik Q.

aku suka gila dengan gambar ni ...
btw, HAPPY BIRTHDAY again ... sorry tak ada hadiah. and, thanks cuz be my friend ...
daa readers
miyra :) smile alwayz !!

Tom Mystarz LG - Redha

Image
Kau katakan mencintaiku cinta buta
Kau katakan merinduiku rindu gila
Kau katakan kasih sayang tak berharga
Mengapa baru kini kau luahkan

Aku redha untukmu yang aku cinta
Demi kebahagiaan kita
Mungkin kan kekhilafanku
Aku redha cinta ini terbiasa
Ujian telah huru-hara
Mencari kelemahanku

Kau katakan mencintaiku cinta buta
Kau katakan merinduiku rindu gila
Kau katakan kasih sayang tak berharga
Mengapa baru kini kau luahkan

Aku redha andai kau jauhkan diri
Membawa hati dan mimpi
Membiasa hidup sendiri
Aku redha walaupun dada berburai
Jiwa tak bisa menghurai
Betapa cinta padamu

Oh kasih jangan kau persiakan waktu
Maafkan aku tak berjaya
Mencipta bahagia ku janjikan

Arrora Salwa - Ahmad

Image
Pertama kali si aku malu-malu,
Saat ku dekat ku ragu2
Mungkinkah dia suka padaku
Ah Ah Ahmad…

Ternyata tanpa ku duga-duga,
Aku terima salam darinya
Bergetar saatku membalasnya,
Ah Ah Ahmad…

Dialah idola,
Dialah superstar,
Mampu menggetarkan ranah jiwa

Dia yg ku nanti,
Selalu terpuji,
Ingin ku dekat, selalu ku dekat..

Ahmad…
Kau selalu dihatiku
Ahmad…
Luluhkan keangkuhanku,
Ahmad…
Ingin aku cepat-cepat,
Bercinta dengan lelaki paling hebat..

Ahmad…
Peribadinya sederhana,
Ahmad…
Tiada banyak bicara,
Ahmad…
Ku tak mahu lama-lama,
Mendekat kepadaku dengan segera..

Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad

problem menimbun

Image
Assalamualaikum ...

wahaha. aaaa sempuuttt. hehe. tak lah. saje jer. penat kot harini. full dengan duty, ingat nak stayback kat sekolah, penatlah. balik dan tidur. :P


korang ada masalah tak? kalau korang ada masalah, apa yang korang buat? share sikit dengan aku.

aku ni, tak habis-habis dengan masalah. penat betul layan problem yang menimbun. macam-macam ...

masalah duit ...
fighting with friend -,-
falling in love???? NOOOO !!!
cop. cakap pasal cinta, seriously, aku tak pernah couple. wahaha. bangga nih. cuma pernah nak berjinak, tapi kantoi dengan mak bapak. terpaksa batalkan niat. japgi, den cita lebih lanjut ekk. haha. rasa kelakar pulak bila teringatkan balik. btw, problem aku still  belum selesai. duit, duit, duit. sapa boleh bagi aku duit tanpa bayaran balik. tanpa bunga, daun, pokok, akar, pasu and whateverlah. haha. kalau kita still sekolah dah mula berhutang dengan sekolah, agak-agak kita kat luar macam mana ekk? bukan hutang apa pun. biasa lah. yuran pemantapan SPM belum bayar. …