Posts

Showing posts from 2016

Resepi Kuih Keria Antarabangsa (Sira Gula Melaka)

Image
Assalamualaikum and hi readers.
Hoolllaaa :)
Hari ni saya nak share satu resepi yang tengah viral sekarang. Sebenranya resepi lama je ni. Cuma di ubah suai sikit je.
RESEPI KUIH KERIA ANTARABANGSA MELAKA
Atau dikenali sebagai
KUIH KERIA SIRA GULA MELAKA
Lepas ni dah tak payah nak ke Melaka semata-mata nak beratur sampai 3 jam untuk kuih ni. Boleh buat sendiri dah. Heeeee :)



So, lets begin.


Bahan - bahan yang diperlukan : (Anggaran 30 biji)
2 atau 3 biji ubi keledek sederhana besar (Saya pakai ubi keledek oren) Tepung gandum 1/2 Sudu teh Garam 1 / 2 Gula Melaka 2 Sudu makan gula pasir 5 Sudu makan air Minyak masak
Langkah - langkah :
1. Buang kulit ubi keledek dan potong kepada bahagian-bahagian kecil 2. Rebus sampai empuk atau lembik. 3. Toskan dan tumbukkan atau lenyekkan (Ketika masih panas) 4. Masukkan garam 5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, sampai dough tu tak melekat dekat tangan. 6. Bentukkan seperti donut.  7. Panaskan minak dalam kuali 8. Goreng sehingga keperang-perangan …

Nur Lembah Lenggong Eco Resort

Image
Assalamualaikum and hi :)
Lama nya dah tak update blog ni. 
Takde laa busy pun, cuma takde modal nak membahan.
HAHAHAHA.

Oke, jom masuk tajuk. So, baru-baru ni ada pergi Nur Lembah Lenggong Eco Resort. Best beb. Pengalaman gilaaa.
Banyak-banyak kem yang saya pergi, yang ni paling best. Mungkin sebab kitorang ambil package yang biasa-biasa je kot. Takde laa macam kem jati diri tuu. Kitorang pergi pun 2 hari 1 malam.
Nak dijadikan cerita, tak bawak pulak kasut sukaaaannn *tepukDahi* Terpaksa laa pinjam kasut lecturer. Nasib baik muat. Hahaha.
So, kitorang start dengan ice breaking. Biasa laa kan.
Pastu, terus gerak pi Flying Fox. Last pergi Flying Fox masa PLKN. Boleh tahan tinggi jugak laa. Tapi kali ni tak setinggi PLKN dulu. Tak tahu laa pasai paa depa tak naik sampai ataih tu. Tapi bestt. Flying seberang sungai.
Get ready ....
Pastu en, lepas habis Flying Fox, kitorang kena lalu Jambatan penggugur Jantung. Seram mak naakkk. Mengucap dua tiga kali jugak lah jugak. Rasa lama gila jal…

Refurbished PC, second hand PC, format, second hand LCD

Assalamualaikum :)
Hi readers. Hee, lamanya tak mengomel dalam belog ni.  Blog pun macam dah nampak usang sangat. Nak kena renovate balik ni. Heww heww.
Haaa, saya sebenarnya ada laa jual pc 2nd hand je laa tapi. Refurbished. Harga murah-murah.
Untuk core 2 duo, serendah RM 270 LCD 19" serendah RM 160
Boleh laa untuk buat kerja-kerja mudah dekat rumah. Kalau nak, boleh PM. Tapi, kena tunggu stock jugak laa. Takpe, saya cuba untuk dapatkan semampu saya ye. COD area Seksyen 18 Shah Alam. Contact saya, ogeh :)
Whatsapp (only) : 0129319326 Telegram : @amirahsbrdn WeChat : miyraadrenalin
Kalau nak format laptop atau PC, pun boleh contact. Kalau anda student, harga promosi saya bagi. Kerana saya juga seorang student. So, saya memahami.
Happy shopping, guys :)

iPhone import set murah.

Assalamualaikum :)
Hi readers. Hoolaaaa.
Ada tak antara kalian yang ingin atau bercadang nak bertukar handphone, dari Android ke iPhone? Saya merupakan dropship menjual iPhone (import set)dengan harga yang paling boomm ! Sekali lagi tau, HANYA DROPSHIP. So, saya hanya ambil order, dah pihak kedai akan COD kepada anda sendiri. Nak pos pun boleh. Takde masalah, ogeh. Boleh contact dengan nombor yang sama untuk PM harga. Kalau stock banyak, boleh terus COD. Kalau tak, saya terpaksa pre order ye. TAPI ! Saya akan pastikan pre order tak akan mengambil masa lama. Paling-paling pun 2 bulan. Standard laa tu kan. Ada yang sampai 4 bulan weyy.
Whatsapp (only) : 0129319326
Telegram : @amirahsbrdn
WeChat : miyraadrenalin
Oh, mesti ada yang nak tanya import set tu apa ehh? Oke laa. Saya bagi tahu Import set, warranty adalah dari kedai. Warranty myset adalah dari Apple Malaysia Tapi, masih ori.
Apa pulak refurbished iPhone? Refurbished iPhone ni merupakan iPhone ori tapi ada minor error atau problem. …

Wajah Baru

Image
Asalamualaikum semua.
Oppsss !!
Jangan ada yang terkejut. Tak ! Tak ! Korang tak salah blog.
Cuma blog sis dah bertukar wajah. Takdelah tukar apa pun. Just edit background je.
Mengisi masa lapang. Jangan ada yang terkejut eh eh eh.
Oh, btw. Blog sis punya URL's blog pun bertukar. Dulu sis guna .com. And now tak tahu bila bertukar, dah jadi .my
Akhirnya, Malaysian jugak blog sis ni en en en. Ini bermakna, header blog sis pun kena bertukar jugak lah.
Alaaaaa, bila ntah  nak sanggup menghadap Adobe Photoshop lama-lama.

Minta ampun, minta maaf kepada semua pembaca.

Image
Assalamualaikum and salam sejahtera semua. Hamboiii, berhabuk sungguh blog sis ni. Lama tak menyinggah. Sekali tengok comment, bertimbun orang dok tanya. Sis dak jawab pun.
Haaaaa, maaf na. Dak sempat nak berkarang ataupun nak reply. Sis dah tahn akhir ni busy naw naw.
TAPI !!!!!
Sis baru je reply. Pi la baca naa.
Btw, terima kasih tak terhingga kepada semua pembaca yang baca blog saya. banyak betul comment yang bertanyakan soalan. Lebih-lebih lagi berkaitan PTPTN. Sejujurnya, saya pun tak berapa nak tahu sangatlah selok-belok benda ni. Apa yang saya ada info, saya kongsi bersama. Terutama, untuk adik-adik yang baru nak apply PTPTN tu.
Minta maaf sebnayak-banyaknya setinggi gunung everest sebab lambat untuk reply semua comment tu. Ni pun sebab tergerak hati,  "Macam ramai yang tengah bertanya dekat dalam blog tu." Rupanya betoii bak ang.
Dari 2 bulan yang lepas. Maaf naa. Apa pun, saya akan attachkan gambar yang saya dah reply. Kot kot laa ampa lupa soalan apa ampa tanya. k…