Friday, December 2, 2016

Resepi Kuih Keria Antarabangsa (Sira Gula Melaka)

Assalamualaikum and hi readers.

Hoolllaaa :)

Hari ni saya nak share satu resepi yang tengah viral sekarang.
Sebenranya resepi lama je ni. Cuma di ubah suai sikit je.

RESEPI KUIH KERIA ANTARABANGSA MELAKA

Atau dikenali sebagai

KUIH KERIA SIRA GULA MELAKA

Lepas ni dah tak payah nak ke Melaka semata-mata nak beratur sampai 3 jam untuk kuih ni.
Boleh buat sendiri dah.
Heeeee :)




So, lets begin.



Bahan - bahan yang diperlukan : (Anggaran 30 biji)

2 atau 3 biji ubi keledek sederhana besar (Saya pakai ubi keledek oren)
Tepung gandum
1/2 Sudu teh Garam
1 / 2 Gula Melaka
2 Sudu makan gula pasir
5 Sudu makan air
Minyak masak

Langkah - langkah :

1. Buang kulit ubi keledek dan potong kepada bahagian-bahagian kecil
2. Rebus sampai empuk atau lembik.
3. Toskan dan tumbukkan atau lenyekkan (Ketika masih panas)
4. Masukkan garam
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, sampai dough tu tak melekat dekat tangan.
6. Bentukkan seperti donut. 
7. Panaskan minak dalam kuali
8. Goreng sehingga keperang-perangan
9. Biarkan ia sejuk seketika
10. Panaskan air
11. Masukkan gula melaka dan gula pasir
12. Kacau saaaaaaammmpai berbuih dan likat.
13. Masukkan ubi yang telah digoreng dan gaul
14. Jarak-jarakkan supaya tak melekat
15. Tutup api.
16. Siaaaapppp.



So, siapa yang dah buat, boleh laa lanja gambah dekat comment bawah ehh.
Kita nak tengok jugaaakk.
Atau sesiapa ada petua kot kot nak bagi gebu ke, tak nak bagi keras ke, atau apa-apa lah, pun boleh comment dekat bawah.
Sama-sama kongsi, sama-sama rasa kayy.

GOOD LUCK :)

*Update*
Boleh tengok video di bawah ye :)


Wednesday, October 5, 2016

Nur Lembah Lenggong Eco Resort

Assalamualaikum and hi :)

Lama nya dah tak update blog ni. 

Takde laa busy pun, cuma takde modal nak membahan.

HAHAHAHA.


Oke, jom masuk tajuk.
So, baru-baru ni ada pergi Nur Lembah Lenggong Eco Resort.
Best beb. Pengalaman gilaaa.

Banyak-banyak kem yang saya pergi, yang ni paling best.
Mungkin sebab kitorang ambil package yang biasa-biasa je kot.
Takde laa macam kem jati diri tuu.
Kitorang pergi pun 2 hari 1 malam.

Nak dijadikan cerita, tak bawak pulak kasut sukaaaannn *tepukDahi*
Terpaksa laa pinjam kasut lecturer.
Nasib baik muat.
Hahaha.

So, kitorang start dengan ice breaking.
Biasa laa kan.

Pastu, terus gerak pi Flying Fox.
Last pergi Flying Fox masa PLKN.
Boleh tahan tinggi jugak laa.
Tapi kali ni tak setinggi PLKN dulu.
Tak tahu laa pasai paa depa tak naik sampai ataih tu.
Tapi bestt. Flying seberang sungai.

Get ready ....

Pastu en, lepas habis Flying Fox, kitorang kena lalu Jambatan penggugur Jantung.
Seram mak naakkk.
Mengucap dua tiga kali jugak lah jugak. Rasa lama gila jalan atas tu.


Habis Flying Fox, kitorang dirikan khemah.
Hmm kacang mat ronggeng jaa.
Petang pulak sambung explorace.

Penat nokk. Dah laa berbukit bukau.
Bergunung ganang.
Kitorang kena pergi checkpoint guna bearing.
Takde hal laa, PLKN pernah buat dulu.


Pastu, lepas asar kitorang ready untuk BBQ pulak.
And masa untuk makan malam.


Ni dekat kawasan khemah kitorang.

Lepas tu, masuk dewan jap. Sebab nak bentang logo kumpulan, baru laa start Night Walk.



Sebelum masuk hutan, jurulatih kata kitorang diletakkan sejauh 0.5 km.
Jauh beb. Semua muka dah cuak.
Kitorang pun masuk laa hutan tu.
Lepas duduk tu, dah letak belerang bagai semua, 0.5 km laa sangat.
Orang sebelah tidoq berdengkur pun boleh dengaq lagi tau dak.
Ada sorang member tu, duduk hujung jalan tu, dia kentut, pun boleh dengaq.
Siap boleh pas apam balik lagi.
Kau rasa?
0.5 km keee?
(*tergelak sendiri bila teringat balik*)

Oke, esok pagi kitorang ada aktiviti berakiiittttt.
Aktiviti yang ditunggu-tunggu.
Disebabkan ini adalah aktiviti ayaq, so kami nak tinggai phone dekat khemah.
So, tangkap gambaq dulu puaih-puaih dekat kem, baru gerak.



Kena angkat tube dengan buluh naik loghi. Takde hal laa bro.




Sebenaqnya, kami kena pi dekat tempat turun sungai tu naik bas.
Tapi bas kami dah balik Ipoh.
So, kami naik apaaa?

HAAAAAAAA.

Kami naik lori kepala sawit nokk.
Ataih jalan dok bising dengan kereta lain.
Jakun nokk.


Dah habis berakit, kitorang menapak sampai kem. Ingatkan jauh, rupanya belakang kem je.


Habis berakit, kitorang terus kemas-kemas, turunkan khemah, lunch and solat Zohor.
Pastu masuk barang dalam bas, and tidoooqqqq.

Anyway, semua ni pengalaman. Serious best.
Semua sporting. Semua enjoy. Ada yang tak puas.
Thank you, so much Nur Lembah Lenggong Eco Resort.
Layanan dari korang memang best.
Thanks also to En Azhar. Boekkk ahh.
See you next time, guys :)


Monday, May 9, 2016

Refurbished PC, second hand PC, format, second hand LCD

Assalamualaikum :)

Hi readers.
Hee, lamanya tak mengomel dalam belog ni. 
Blog pun macam dah nampak usang sangat.
Nak kena renovate balik ni.
Heww heww.

Haaa, saya sebenarnya ada laa jual pc 2nd hand je laa tapi.
Refurbished.
Harga murah-murah.

Untuk core 2 duo, serendah RM 270
LCD 19" serendah RM 160

Boleh laa untuk buat kerja-kerja mudah dekat rumah.
Kalau nak, boleh PM.
Tapi, kena tunggu stock jugak laa.
Takpe, saya cuba untuk dapatkan semampu saya ye.
COD area Seksyen 18 Shah Alam.
Contact saya, ogeh :)

Whatsapp (only) : 0129319326
Telegram : @amirahsbrdn
WeChat : miyraadrenalin

Kalau nak format laptop atau PC, pun boleh contact.
Kalau anda student, harga promosi saya bagi.
Kerana saya juga seorang student.
So, saya memahami.

Happy shopping, guys :)

iPhone import set murah.

Assalamualaikum :)

Hi readers.
Hoolaaaa.

Ada tak antara kalian yang ingin atau bercadang nak bertukar handphone, dari Android ke iPhone?
Saya merupakan dropship menjual iPhone (import set) dengan harga yang paling boomm !
Sekali lagi tau, HANYA DROPSHIP.
So, saya hanya ambil order, dah pihak kedai akan COD kepada anda sendiri.
Nak pos pun boleh. Takde masalah, ogeh.
Boleh contact dengan nombor yang sama untuk PM harga.
Kalau stock banyak, boleh terus COD. Kalau tak, saya terpaksa pre order ye.
TAPI ! Saya akan pastikan pre order tak akan mengambil masa lama.
Paling-paling pun 2 bulan. Standard laa tu kan. Ada yang sampai 4 bulan weyy.

Whatsapp (only) : 0129319326
Telegram : @amirahsbrdn
WeChat : miyraadrenalin

Oh, mesti ada yang nak tanya import set tu apa ehh?
Oke laa. Saya bagi tahu
Import set, warranty adalah dari kedai.
Warranty myset adalah dari Apple Malaysia
Tapi, masih ori.

Apa pulak refurbished iPhone?
Refurbished iPhone ni merupakan iPhone ori tapi ada minor error atau problem.
So, iPhone tersebut dihantar ke kilang semula, dan menggantikan segala component dengan component third party KECUALI motherboard.
Sebab motherboard nak pakai ios. Kalau motherboard pun pakai third party, dah kira Clone dah.
Luaran nampak iPhone, tapi OS guna Android.

So, tunggu apa lagi?
Jangan risau. Camera semua nya cun melecunsss.
Ada sampai iPhone 6 weyy.

Nanti boleh selfie time raya.
Hew hew hew.

Oke, tu je sis nak promot.
Ehehehehe. 

Sunday, January 24, 2016

Wajah Baru

Asalamualaikum semua.

Oppsss !!

Jangan ada yang terkejut.
Tak ! Tak ! Korang tak salah blog.

Cuma blog sis dah bertukar wajah.
Takdelah tukar apa pun. Just edit background je.

Mengisi masa lapang.
Jangan ada yang terkejut eh eh eh.

Oh, btw. Blog sis punya URL's blog pun bertukar.
Dulu sis guna .com.
And now tak tahu bila bertukar, dah jadi .my

Akhirnya, Malaysian jugak blog sis ni en en en.
Ini bermakna, header blog sis pun kena bertukar jugak lah.

Alaaaaa, bila ntah  nak sanggup menghadap Adobe Photoshop lama-lama.


Monday, January 18, 2016

Minta ampun, minta maaf kepada semua pembaca.

Assalamualaikum and salam sejahtera semua.
Hamboiii, berhabuk sungguh blog sis ni.
Lama tak menyinggah.
Sekali tengok comment, bertimbun orang dok tanya.
Sis dak jawab pun.

Haaaaa, maaf na.
Dak sempat nak berkarang ataupun nak reply.
Sis dah tahn akhir ni busy naw naw.

TAPI !!!!!

Sis baru je reply.
Pi la baca naa.

Btw, terima kasih tak terhingga kepada semua pembaca yang baca blog saya.
banyak betul comment yang bertanyakan soalan.
Lebih-lebih lagi berkaitan PTPTN.
Sejujurnya, saya pun tak berapa nak tahu sangatlah selok-belok benda ni.
Apa yang saya ada info, saya kongsi bersama.
Terutama, untuk adik-adik yang baru nak apply PTPTN tu.

Minta maaf sebnayak-banyaknya setinggi gunung everest sebab lambat untuk reply semua comment tu.
Ni pun sebab tergerak hati, 
"Macam ramai yang tengah bertanya dekat dalam blog tu."
Rupanya betoii bak ang.

Dari 2 bulan yang lepas.
Maaf naa.
Apa pun, saya akan attachkan gambar yang saya dah reply.
Kot kot laa ampa lupa soalan apa ampa tanya. kan
Post mana satu ampa comment tu.
Heeee :)

Kalau ada apa-apa boleh terus bertanya, jangan malu jangan segan.
Cuma, #JanganKecamSisSebabReplyLambat
HAHAHAHHA




Thank you, guys.
Selamat membaca semula ye..

:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...