Thursday, October 23, 2014

Dadali - Disaat Aku Sendiri



Hari demi hari telah ku lewati
Tak pernah aku bersamamu lagi
Tak pernah aku menduga
Kau akan pergi tinggalkan aku

Jauh kau pergi tinggalkan diriku
Sepi hati ini membunuhku
Ku coba untuk cari penggantimu
Namun tak ada yang sepertimu

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku terbangun dari tidurku

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku sendiri

Ooh jauh kau pergi tinggalkan diriku
Sepi hati ini membunuhku
Ku coba untuk cari penggantimu
Namun tak ada yang sepertimu

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku terbangun dari tidurku

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku sendiri

(rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku terbangun dari tidurku)

Ooh rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku terbangun dari tidurku

Rindu aku, sangat rindu kamu
Terasa sejak kau masih ada di dekatku
Tak mudah aku melupakan dirimu
Di saat aku sendiri

Friday, October 3, 2014

Tomok ft Yana Samsudin - Cinta Tak Pergi

Sudah sampai tika dan waktu
Untuk aku berterus-terang
Adakah kau, adakah kau kan terima
Cincin ku beri tanda bermula
Kisah cinta yang sejati
Jangan kau ragu cinta dariku
Ku terima adanya kamu
Walau apa yang terjadi
Hatiku ini telah terkunci
Oleh mata dan hatimu
Bertahun lamanya kita melalui segala
Suka dan duka
Kini masa sudah tiba membina istana
Kita kan bersama
Menempuh segala cinta dan rindu
Kasih dan syahdu diam dan membisu
Jangan biarkan terus begitu
Inilah cubaan inilah dugaan
Insan yang bersatu
Bertahun lamanya kita melalui segala
Kita kan bersama
Menempuh segala cinta dan rindu
Kasih dan syahdu diam dan membisu
Jangan biarkan terus begitu
Inilah cubaan inilah dugaan
Insan yang bersatu
Semoga ikatan yang kita bina terus membara
Sampai akhir waktu jadi penentu pemisah kita
Inilah cerita kisah paling indah jika
Cinta tak pergi
Cinta tak pergi
Cinta tak pergi

Sumber gambar : Google

Izzue Islam ft Sharifah Sakinah - Sampaikan Rindu

Oh bulan sampaikan rinduku
Oh bintang kirimkan cintaku
Yang hilang pastikan bersatu
Oh sayang di dalam mimpimu

Oh bulan sampaikan rinduku
Oh bintang kirimkan cintaku
Yang hilang mungkin kah bersatu
Oh sayang di mana dirimu

Chorus :
Malam ini aku sendiri
Menanti dan terus menanti
Malam ini aku sendiri lagi
Menanti dan terus menanti

V1
Usah ditangis lagi, usah dirindu lagi
Pasti kita bertemu nanti
Usah ditangis lagi, usah dirindu lagi
Pasti kita bertemu pasti

Repeat : Chorus, V1

Pejamkan matamu, kasih.



Sumber gambar : HotFM

Hairul Azreen - Semerah Mawar Merah

Bertanya sendiri
Apa silap punca
Bertahun bercinta tapi sia-sia.

Engkau yang berubah, aku yang derita
Dunia yang terang, gelap tiba-tiba.

Atas keyakinan, iringan doa ku, melangkah
Ku bangkit semula.

Semoga di sini kan ku temui kekuatan diri
Ketenangan abadi.

Chorus :
Engkau merah mawar
Hadir bagai penawar
Dalam hangat, dingin terasa
Ku lafaz tanpa suara.

V1
Kaulah sahabat, kekasih teman ku riang
Bagiku kau terlalu istimewa
Bersamamu ku rasa bahagia.

Di sini berdiri, gunung jadi saksi
Tiada yang lain tak mungkin berpaling lagi

Walau apapun terjadi sentiasa ku ingat janji
Kitakan bersama, kekal selamanya.

Repeat Chorus, V1

Semerah mawar merah, ibarat cinta yang membara
Andainya kau mungkir janji, hidupku tak akan bererti lagi.

Semerah mawar merah, ooo.



Sumber gambar : Google.

Monday, June 9, 2014

Cara nak memohon PTPTN

Assalamualaikum ..

Hai adik-adik.
So, sekarang ni tengah musim bebudak sem satu nak apply PTPTN.
Ke cane?
Ehh, betullah.

Bukan sem satu je, sem dua, tiga, empat, lima, enam, tujuh and bla bla bla.

Takpe. Takpe. Saya cuba untuk membantu sedaya saya.
Oke? Sep sikit.

1. Bukak Akaun SSPN
(Dekat mana? Refer IPT korang)

2. Beli no pin PTPTN
(Macam mana? Refer sini)

Bermulah fasa yang agak leceh sikit.
Sebab kalau salah isi, kena beli no pin baru.
TAKE NOTE BAHAGIAN SINI EHH !

Bagi yang pertama kali nak apply, adik-adik kena daftar sebagai pengguna kali pertama.
Macam mana? Bukak laman web PTPTN http://www.ptptn.gov.my/
Pastu akan nampak display cenggini.


Click dekat icon yang saya dah borderkan dengan warna hitam tu.
Lepas tu, akan keluar pulak note seperti dibawah :


 Oke, make sure dah ada akaun SSPN okay.
Lepas tu boleh laa apply untuk PENDAFTARAN KALI PERTAMA bagi yang belum pernah memohon PTPTN. Bagi yang dah pernah memohon, boleh log in je terus menggunakan no ic dan kata laluan yang anda isi.


Segala maklumat yang kena isi ada dalam slip semasa korang beli no pin PTPTN dekat BSN tu.
Tarikh, no pin, masa semua ada.
Pastu, akan keluar pulak display macam kat bawah ni :


 Dekat bawah sekali, ada perkataan "Simpan" . Dah habis isi, tekan SIMPAN.
Pahtu, boleh laa deme isi permohonan tu.

Oke, just nak remainder je.
Kalau masa isi, ada benda yang kita tak tahu contoh macam gaji parent, no ic parent, masa isi tu click je SIMPAN. Nanti boleh edit.

And !
Ni part yang paling penting.
Kalau click SIMPAN je, tak hantar lagi permohonan tu.
Lepas habis isi and dah jenuh dok tekan "Simpan dan Seterusnya" tu, akan keluar display macam kat bawah. Ni kira final process lah.


First thing yang kena buat adalah CHECK BALIK SEGALA MAKLUMAT ATAU BUTIRAN ITU DENGAN  BETUL DAN BENAR !

Bila dah yakin, nampak tak ada button "YA" dan "TIDAK"?

Kalau rasa puas hati dan yakin, click "YA".
Kalau tak yakin and rasa nak edit lagi. click "TIDAK".

Bila dah sekali tekan "YA", dah tak boleh edit dah tau.
Be careful people !

Lepas tu, boleh laa print borang permohonan tu.

Anything can ask me at my ask.fm/miyraadrenalin

Good luck :)



Updated 27 August 2016

Hai adik-adik sekalian.
Oke, akak nak bagitahu kepada semuuuuaaaaaa yang bakal apply PTPTN.
PLEASE CHECK BALIK SEGALA MAKLMAT YANG DAH DIISI.
Kalau ada maklumat yang tak pasti, jangan tekan YA dahulu.
Boleh tinggalkan. Dapatkan confirmation, and isi semula.

Jangan bazir duit please.
Rata-rata comment yang akak dapat semua kata tersalah isi laa, tetinggal isi laa.
Jangan membazir duit untuk beli no pin kali ke2.

Cara Beli no pin PTPTN

Assalamualaikum, salam sejahtera.

Adik-adik, akak-akak, abang-abang masih confuse macam mana nak beli no pin PTPTN?
Meh saya bantu.

Setahu saya, ada dua cara.

PERTAMA : Beli melalui kaunter.

1. Tanya dekat pegawai yang jaga kaunter customer service tu kata :
"Abang, saya nak beli no pin PTPTN"
2. Isi borang yang diberi dan amik no giliran atau terus pergi kaunter khas.
3. Bagi borang tu dekat kaunter dan bayar. RM 5

Murah je. Tapi dapat pinjam RM 15000 ++
Nak bayar balik? Sendiri mau ingat lah.

KEDUA : Beli melalui mesin ATM
(make sure mesin ATM BSN SAHAJA)

1. Bila dah masukkan kad, no pin, bagai semua tu, pilih menu LAIN-LAIN
2. Pilih menu Beli no pin UPU/PTPTN
3. Pilih PTPTN
4. Masukkan no ic
5. Nanti ada keluar no ic dengan jumlah yang perlu dibayar. Pilih TERUSKAN
6. Tunggu resit keluar, dan akan dapat cenggini


7. Pastu boleh laa apply online PTPTN. Opss, make sure dah bukak akaun SSPN kay

SIAP :)


Friday, May 23, 2014

Resepi Cheesekut & Pizza Senang, Mudah

Assalamualaikum ..

Hai hai hai. Kita update blog lagi.
Yeayy.

Sebab apa? Sebab kita ada resepi baru.
Baru untuk saya, bukan untuk tuan-tuan & puan-puan.
Haks haks haks.


Left : Milo Cheesekut. Right : Pizza Malas

Kenapa malas? Jangan khuatir. Sebab saya tak reti nak buat dough pizza tu. Malas fikir, terus terlintas nak pakai roti.

Oke, jom start.

RESEPI CHEESEKUT

  • 250 gram Cheese Cream
  • Susu cair
  • Susu pekat 
  • Biskut Deluxe Creaker (Hup Seng)


CARA-CARA

  • 250 gram Cheese Cream
  • 6 sudu susu cair
  • 4 sudu susu pekat (ikut kemanisan masing-masing)

*Semua bahan ni di-blender. Boleh pakai mixer*
  1. Celupkan biskut dalam lebihan susu. Susun dalam loyang.
  2. Lapiskan dengan acuan yang dah di-blender.
  3. Ulang langkah celup, lapis sampai habis.

Lagi tinggi buskut, lagi bagus.

RESEPI PIZZA MELAYU

  • Sosej
  • Cili benggala (tak nak guna pun, tak pe)
  • Cheese untuk Pizza Toping (Cari je yang ready made. Sebab tak sure depa pakai cheese apa)
  • Sos Tomato (boleh pakai sos spagethi)
  • Roti (Kalau pandai buat dough pizza, lagi bagus)


CARA-CARA
  1. Susun roti dalam loyang (selapis sahaja)
  2. Sapu sos tomato. Jangan terlalu banyak, nanti masam
  3. Tabur Cili benggala. Jangan banyak sangat. Takut tak muat untk sosej.
  4. Tabur pulak Sosej
  5. Last sekali, tabur cheese.
  6. Bakar selama 20 minit pada suhu 180c


*Topping pizza tu nak letak ayam pun boleh. Make sure rebus dulu ehh*

Selamat mencba :)

*Currently, eating pizza and cheesekut.*

Sunday, May 18, 2014

Selamat Melangkah ke IPT :)

Hai. Assalamualaikum :)

Dah lama dah tak hapdet belog lately ni.
Tak de la busy pun. Malas membukit.

So, how's your life?

Sebenaqnya bukan apa.
Cheq nak hapdet entry pun sebab adik cheq dapat masuk UPSI.
Yeayy !!
*Over*

Apa-apa pun, cheq nak ucap selamat maju jaya laa naa pada bakal-bakal student yang akan melangkahkan kaki ke IPTA / IPTS / Matrikulasi.

Oh, btw. Sebelum ni cheq ada laa jugak buat entry pasal UPU, RAYUAN UPU, MATRIKULASI, and POLITEKNIK.
Alhamdulillah dapat sambutan.
Cuba-cuba la baca naa. Cheq tak paksa pun.
Dengan ghela hati ampa jaa.


Kalau-kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh laa tanya cheq dekat ask.fm cheq.

Tekan link ni ---> Ask.FM

Congratulation jugak kepada student yang dah dapat tawaran belajaq tu.
Make sure, belajaq betoi-betoi naa.
Kat mana ampa sambung belajaq pun, yang penting nawaitu ampa.
NO NO NO NO cintan-cintun please !
Dah tahun akhir nanti baru pikiaq naa.
Semester awal-awal ni bagi dekan.



Friday, April 25, 2014

It's OVER !

Assalamualaikum, readers.

Dah lama tak ber-blogging.
Oke, kalini saya dah cuti, so boleh la kan nak merepek + merapu + meraban.
Kan kan kan?

Alhamdulillah, sem 1 dah habis.
Semuanya berjalan dengan lancar.
And alhamdulillah, masih terkawal pembelajaran saya.
Baru sem satu. Belum masuk sem dua, sem tiga.
Latihan Indstri lagi laaahaaiii.

So far, final exam haritu pun not bad.
Biasalah, hari pertama exam je nak struggle lebih.
Dah nak balik, semua dah malas.
And for the first time, saya keluar awal dari dewan exam.
Haaaaaaa. Nampak tak kemain eksaited nak balik.

cuba cari mana kita :)

Oh, btw.
Saya nak promot blog kawan saya ni.
Dia ada masuk satu pertandingan yang berkaitan dengan blok dekat UPSI
Meh laa follow dia :)



Monday, March 10, 2014

Langit kelabu

Assalamualaikum :)
 
 
Dah lama tak berjumpa, rindu rasa hati, ingin ku bertemu dengan mu.
Ohooo.
*Oke, jiwang*
 
 
Dah lama tak update blog. Busy la nau nau ni.
Busy + kemudahan WiFi tak mencukupi.
Macam tak cukup current jer. Kejap Connected, kejap Disconnected.
Mencikk.
 
Hmm, lately ni banya betul dugaan.
Tapi, saya tahu Allah meguji saya tidak melebihi batas kemampuan saya.
Sampai satu masa, saya menangis.
Saya rasa sunyi. Saya rasa disisihkan.
Terutama bila berada bersama classmate.
Saya pun tak pasti. Mungkin juga salah saya.
Almaklumlah, bila orang dah suka, suatu hari akan dapat duka.
 
Tapi, berbeza bila saya berada bersama roommate dengan jiran-mate.
Hmm, macam biasa. Nak gelak, gelak sekuat hati.
Kadang terkeluaq ayat kuajaq, depa dak kisah pun.
Malah jujur mengaku sentap.
Dari situ saya mengaku itu adalah salah saya.
 
Tapi, kenapa mereka tidak sebegitu?
Barangkali mood final exam dah datang kot.
Masing-masing nak focus untuk diri sendiri.
Tapi, TIDAK !
Mereka masih boleh keluar bersama TANPA mengajak saya.
Saya tak kisah kalau mereka hanya "ajak-ajak ayam"
Ada jugak mengajak dari tak diajak.
 
Baru semester satu, dah banyak dugaan.
Kadang kala, saya berasa ingin bersendirian.
Tapi saya boring. Saya perlukan hiburan untuk hilangkan tension.
Patutkah sewa kereta pada Abang Amin dan meronda seluruh Ipoh?
Saya inginkan ketenangan.
 
Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu yang lemah. Kerdil lagi hina.
Jika benar ini adalah ujian, Kau kuatkanlah aku untuk hadapi ujianMU.
Jika ini adalah takdir hidup ku, Kau kuatkanlah imanku untuk terus bersabar dengan takdir hidupku sendiri.
Aku tak nak hipokrit, aku tak nak jugak melukakan hati orang walaupun aku tahu mereka dah lukakan hati aku.
AKU LEMAH, YA ALLAH !
Aku merasa ketakutan jika aku tega melakukan sebegitu.
Aku tak mahu hilang kawan.
Aku tak kisah, selagi bergelar kawan.
Barlah aku tiada sahabat.
Ya Allah, perkenankan doa hambaMu.
Istiqamahkan diriku untuk terus berada di jalanMu, Ya Allah.
 
 


 
#PrayForMH370


Friday, February 7, 2014

New life at Politeknik Premier Ungku Omar

Assalamualaikum ...
Hai readers. Lama tak bersua.
Rindu? Oh tidak sama sekali.
*Gila tak rindu, of course rindu*

Dah lama tak menaip lelaju macam F1.

So, what's story?
Tak de apa yang baru melainkan kehidupan ku di Politeknik Premier Ungku Omar.
Just nak share gambaq aku dekat poli dengan perangai yang tak berapa nak matang tu.
HikHokHikHok

 Oke. Ini time Fire Drill. Nampak tak apa yang lain? Cuba tengok lecturer kami.
Tediaaa. Bila dia dah start buat kerja gilaa. Step by step kateekoo.

 Ni time Birthday Party planned by me.
Amacam? Ada macam pelakon Hollywood tak?
Ececececece.

 Candid + Edit

 This is birthday boy.
Acctually, sebelum sambut birthday dia, kami sekelas ada sambut birthday budak lain jugak.
Cuma tak berkesempatan nak edit. Ini pun dia yang edit sendiri.
Ada classmate kata, "Ini first time sambut birthday macam ni"
Dia punya eksaited macam ...... Suka gilaa.
Dah kalau aku yang planned, memang aku bagi baik punya. Cuma still ada timbang rasa jugak.
*TabiatBudakMatrik*
Sebab time ni kami buat dekat luaq asrama which is Padang Polo.
Tak Ipoh la kalau tak tahu padang polo dekat mana.

 Yang ni sebelum Fire Drill dkat asrama. Sempat lagi pose.
Sebab rancangan mereka nak ganggu tidoq malam kami gagal.


 Paris, here I come :)

This is Sabahan bah !

Hmm, tu je laa kot. Tak de apa dah.
Oke, readers. Semoga hari anda happy sentiasa.

P/S : Kawan masa senang, banyak tepi jalan. Kawan masa susah, tei jalan tu tak tentu ada lagi.

Wednesday, January 1, 2014

Happy New Year, 2014

Assalamualaikum ...

Hai hai hai. Kita jumpa lagi.
What's up?

Eh eh eh, belum terlambat lagi kan nak wish.

HAPPY NEW YEAR !!!

Semoga tahun baru akan menjadi yang paling indah, paling bermakna, dan yang paling ......

WATLEK WATPEACE !

Oke, tahun baru saya kalini.
Macam best, macam tak best.
*Ellehh, baru 1 haribulan.*
Bukan apaa. Kita dah masuk siri 20. Rasa tuaaaaa !!

:"(

Atau erti kata lain, dah layak kahwin. Ehh?
Ngehehehe :)

Haduhhh. Dah 20 ni, kena jadi matang sematang matangnya..



HAPPY NEW YEAR, guys :)

P/S : Gambar sumber Abang Google.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...