Posts

Showing posts from 2014

Dadali - Disaat Aku Sendiri

Image
Hari demi hari telah ku lewati Tak pernah aku bersamamu lagi Tak pernah aku menduga Kau akan pergi tinggalkan aku
Jauh kau pergi tinggalkan diriku Sepi hati ini membunuhku Ku coba untuk cari penggantimu Namun tak ada yang sepertimu
Rindu aku, sangat rindu kamu Terasa sejak kau masih ada di dekatku Tak mudah aku melupakan dirimu Di saat aku terbangun dari tidurku
Rindu aku, sangat rindu kamu Terasa sejak kau masih ada di dekatku Tak mudah aku melupakan dirimu Di saat aku sendiri
Ooh jauh kau pergi tinggalkan diriku Sepi hati ini membunuhku Ku coba untuk cari penggantimu Namun tak ada yang sepertimu
Rindu aku, sangat rindu kamu Terasa sejak kau masih ada di dekatku Tak mudah aku melupakan dirimu Di saat aku terbangun dari tidurku
Rindu aku, sangat rindu kamu Terasa sejak kau masih ada di dekatku Tak mudah aku melupakan dirimu Di saat aku sendiri
(rindu aku, sangat rindu kamu Terasa sejak kau masih ada di dekatku Tak mudah aku melupakan dirimu Di saat aku terbangun dari tidurku)
Ooh rin…

Tomok ft Yana Samsudin - Cinta Tak Pergi

Image
Sudah sampai tika dan waktu
Untuk aku berterus-terang
Adakah kau, adakah kau kan terima
Cincin ku beri tanda bermula
Kisah cinta yang sejati Jangan kau ragu cinta dariku
Ku terima adanya kamu
Walau apa yang terjadi
Hatiku ini telah terkunci
Oleh mata dan hatimu Bertahun lamanya kita melalui segala
Suka dan duka
Kini masa sudah tiba membina istana
Kita kan bersama Menempuh segala cinta dan rindu
Kasih dan syahdu diam dan membisu
Jangan biarkan terus begitu
Inilah cubaan inilah dugaan
Insan yang bersatu Bertahun lamanya kita melalui segala
Kita kan bersama Menempuh segala cinta dan rindu
Kasih dan syahdu diam dan membisu
Jangan biarkan terus begitu
Inilah cubaan inilah dugaan
Insan yang bersatu Semoga ikatan yang kita bina terus membara
Sampai akhir waktu jadi penentu pemisah kita
Inilah cerita kisah paling indah jika
Cinta tak pergi Cinta tak pergi
Cinta tak pergi
Sumber gambar : Google

Izzue Islam ft Sharifah Sakinah - Sampaikan Rindu

Image
Oh bulan sampaikan rinduku
Oh bintang kirimkan cintaku
Yang hilang pastikan bersatu
Oh sayang di dalam mimpimu

Oh bulan sampaikan rinduku
Oh bintang kirimkan cintaku
Yang hilang mungkin kah bersatu
Oh sayang di mana dirimu

Chorus :
Malam ini aku sendiri
Menanti dan terus menanti
Malam ini aku sendiri lagi
Menanti dan terus menanti

V1
Usah ditangis lagi, usah dirindu lagi
Pasti kita bertemu nanti
Usah ditangis lagi, usah dirindu lagi
Pasti kita bertemu pasti

Repeat : Chorus, V1

Pejamkan matamu, kasih.



Sumber gambar : HotFM

Hairul Azreen - Semerah Mawar Merah

Image
Bertanya sendiri
Apa silap punca
Bertahun bercinta tapi sia-sia.

Engkau yang berubah, aku yang derita
Dunia yang terang, gelap tiba-tiba.

Atas keyakinan, iringan doa ku, melangkah
Ku bangkit semula.

Semoga di sini kan ku temui kekuatan diri
Ketenangan abadi.

Chorus :
Engkau merah mawar
Hadir bagai penawar
Dalam hangat, dingin terasa
Ku lafaz tanpa suara.

V1
Kaulah sahabat, kekasih teman ku riang
Bagiku kau terlalu istimewa
Bersamamu ku rasa bahagia.

Di sini berdiri, gunung jadi saksi
Tiada yang lain tak mungkin berpaling lagi

Walau apapun terjadi sentiasa ku ingat janji
Kitakan bersama, kekal selamanya.

Repeat Chorus, V1

Semerah mawar merah, ibarat cinta yang membara
Andainya kau mungkir janji, hidupku tak akan bererti lagi.

Semerah mawar merah, ooo.



Sumber gambar : Google.

Cara nak memohon PTPTN

Image
Assalamualaikum ..
Hai adik-adik. So, sekarang ni tengah musim bebudak sem satu nak apply PTPTN. Ke cane? Ehh, betullah.
Bukan sem satu je, sem dua, tiga, empat, lima, enam, tujuh and bla bla bla.
Takpe. Takpe. Saya cuba untuk membantu sedaya saya. Oke? Sep sikit.
1. Bukak Akaun SSPN (Dekat mana? Refer IPT korang)
2. Beli no pin PTPTN (Macam mana? Refer sini)

Bermulah fasa yang agak leceh sikit.
Sebab kalau salah isi, kena beli no pin baru.
TAKE NOTE BAHAGIAN SINI EHH !

Bagi yang pertama kali nak apply, adik-adik kena daftar sebagai pengguna kali pertama.
Macam mana? Bukak laman web PTPTNhttp://www.ptptn.gov.my/
Pastu akan nampak display cenggini.


Click dekat icon yang saya dah borderkan dengan warna hitam tu.
Lepas tu, akan keluar pulak note seperti dibawah :


 Oke, make sure dah ada akaun SSPN okay.
Lepas tu boleh laa apply untuk PENDAFTARAN KALI PERTAMA bagi yang belum pernah memohon PTPTN. Bagi yang dah pernah memohon, boleh log in je terus menggunakan no ic dan kata laluan yang an…

Cara Beli no pin PTPTN

Image
Assalamualaikum, salam sejahtera.
Adik-adik, akak-akak, abang-abang masih confuse macam mana nak beli no pin PTPTN? Meh saya bantu.
Setahu saya, ada dua cara.
PERTAMA : Beli melalui kaunter.
1. Tanya dekat pegawai yang jaga kaunter customer service tu kata : "Abang, saya nak beli no pin PTPTN" 2. Isi borang yang diberi dan amik no giliran atau terus pergi kaunter khas. 3. Bagi borang tu dekat kaunter dan bayar. RM 5
Murah je. Tapi dapat pinjam RM 15000 ++ Nak bayar balik? Sendiri mau ingat lah.
KEDUA : Beli melalui mesin ATM (make sure mesin ATM BSN SAHAJA)
1. Bila dah masukkan kad, no pin, bagai semua tu, pilih menu LAIN-LAIN 2. Pilih menu Beli no pin UPU/PTPTN 3. Pilih PTPTN 4. Masukkan no ic 5. Nanti ada keluar no ic dengan jumlah yang perlu dibayar. Pilih TERUSKAN 6. Tunggu resit keluar, dan akan dapat cenggini

7. Pastu boleh laa apply online PTPTN. Opss, make sure dah bukak akaun SSPN kay
SIAP :)

Resepi Cheesekut & Pizza Senang, Mudah

Image
Assalamualaikum ..
Hai hai hai. Kita update blog lagi. Yeayy.
Sebab apa? Sebab kita ada resepi baru. Baru untuk saya, bukan untuk tuan-tuan & puan-puan. Haks haks haks.

Left : Milo Cheesekut. Right : Pizza Malas
Kenapa malas? Jangan khuatir. Sebab saya tak reti nak buat dough pizza tu. Malas fikir, terus terlintas nak pakai roti.
Oke, jom start.
RESEPI CHEESEKUT
250 gram Cheese CreamSusu cairSusu pekat Biskut Deluxe Creaker (Hup Seng)

CARA-CARA
250 gram Cheese Cream6 sudu susu cair4 sudu susu pekat (ikut kemanisan masing-masing)
*Semua bahan ni di-blender. Boleh pakai mixer*
Celupkan biskut dalam lebihan susu. Susun dalam loyang.Lapiskan dengan acuan yang dah di-blender.Ulang langkah celup, lapis sampai habis.
Lagi tinggi buskut, lagi bagus.
RESEPI PIZZA MELAYU
SosejCili benggala (tak nak guna pun, tak pe)Cheese untuk Pizza Toping (Cari je yang ready made. Sebab tak sure depa pakai cheese apa)Sos Tomato (boleh pakai sos spagethi)Roti (Kalau pandai buat dough pizza, lagi bagus)

CARA-CARA S…

Selamat Melangkah ke IPT :)

Image
Hai. Assalamualaikum :)
Dah lama dah tak hapdet belog lately ni. Tak de la busy pun. Malas membukit.
So, how's your life?
Sebenaqnya bukan apa. Cheq nak hapdet entry pun sebab adik cheq dapat masuk UPSI. Yeayy !! *Over*
Apa-apa pun, cheq nak ucap selamat maju jaya laa naa pada bakal-bakal student yang akan melangkahkan kaki ke IPTA / IPTS / Matrikulasi.
Oh, btw. Sebelum ni cheq ada laa jugak buat entry pasal UPU, RAYUAN UPU, MATRIKULASI, and POLITEKNIK. Alhamdulillah dapat sambutan. Cuba-cuba la baca naa. Cheq tak paksa pun. Dengan ghela hati ampa jaa.
http://amirahsabarudin.blogspot.com/2013/07/sedikit-tips-untuk-rayuan-upu.html http://amirahsabarudin.blogspot.com/2012/01/tutorial-beli-unik-id-melalui-mesin-atm.html http://amirahsabarudin.blogspot.com/2013/05/persiapan-untuk-ke-kolej-matrikulasi.html http://amirahsabarudin.blogspot.com/2013/12/the-new-life-politeknik-premier-ungku.html http://amirahsabarudin.blogspot.com/2014/02/new-life-at-politeknik-premier-ungku.html
Kalau-kalau ad…

It's OVER !

Image
Assalamualaikum, readers.
Dah lama tak ber-blogging. Oke, kalini saya dah cuti, so boleh la kan nak merepek + merapu + meraban. Kan kan kan?
Alhamdulillah, sem 1 dah habis. Semuanya berjalan dengan lancar. And alhamdulillah, masih terkawal pembelajaran saya. Baru sem satu. Belum masuk sem dua, sem tiga. Latihan Indstri lagi laaahaaiii.
So far, final exam haritu pun not bad. Biasalah, hari pertama exam je nak struggle lebih. Dah nak balik, semua dah malas. And for the first time, saya keluar awal dari dewan exam. Haaaaaaa. Nampak tak kemain eksaited nak balik.
cuba cari mana kita :)
Oh, btw. Saya nak promot blog kawan saya ni. Dia ada masuk satu pertandingan yang berkaitan dengan blok dekat UPSI Meh laa follow dia :)
Farahin Soleh

Langit kelabu

Image
Assalamualaikum :) Dah lama tak berjumpa, rindu rasa hati, ingin ku bertemu dengan mu. Ohooo. *Oke, jiwang* Dah lama tak update blog. Busy la nau nau ni. Busy + kemudahan WiFi tak mencukupi. Macam tak cukup current jer. Kejap Connected, kejap Disconnected. Mencikk. Hmm, lately ni banya betul dugaan. Tapi, saya tahu Allah meguji saya tidak melebihi batas kemampuan saya. Sampai satu masa, saya menangis. Saya rasa sunyi. Saya rasa disisihkan. Terutama bila berada bersama classmate. Saya pun tak pasti. Mungkin juga salah saya. Almaklumlah, bila orang dah suka, suatu hari akan dapat duka. Tapi, berbeza bila saya berada bersama roommate dengan jiran-mate. Hmm, macam biasa. Nak gelak, gelak sekuat hati. Kadang terkeluaq ayat kuajaq, depa dak kisah pun. Malah jujur mengaku sentap. Dari situ saya mengaku itu adalah salah saya. Tapi, kenapa mereka tidak sebegitu? Barangkali mood final exam dah datang kot. Masing-masing nak focus untuk diri sendiri. Tapi, TIDAK ! Mereka masih boleh keluar bersa…

New life at Politeknik Premier Ungku Omar

Image
Assalamualaikum ... Hai readers. Lama tak bersua. Rindu? Oh tidak sama sekali. *Gila tak rindu, of course rindu*
Dah lama tak menaip lelaju macam F1.
So, what's story? Tak de apa yang baru melainkan kehidupan ku di Politeknik Premier Ungku Omar. Just nak share gambaq aku dekat poli dengan perangai yang tak berapa nak matang tu. HikHokHikHok
 Oke. Ini time Fire Drill. Nampak tak apa yang lain? Cuba tengok lecturer kami. Tediaaa. Bila dia dah start buat kerja gilaa. Step by step kateekoo.
 Ni time Birthday Party planned by me. Amacam? Ada macam pelakon Hollywood tak? Ececececece.
 Candid + Edit
 This is birthday boy. Acctually, sebelum sambut birthday dia, kami sekelas ada sambut birthday budak lain jugak. Cuma tak berkesempatan nak edit. Ini pun dia yang edit sendiri. Ada classmate kata, "Ini first time sambut birthday macam ni" Dia punya eksaited macam ...... Suka gilaa. Dah kalau aku yang planned, memang aku bagi baik punya. Cuma still ada timbang rasa jugak. *TabiatBu…

Happy New Year, 2014

Image
Assalamualaikum ...
Hai hai hai. Kita jumpa lagi. What's up?
Eh eh eh, belum terlambat lagi kan nak wish.
HAPPY NEW YEAR !!!
Semoga tahun baru akan menjadi yang paling indah, paling bermakna, dan yang paling ......
WATLEK WATPEACE !
Oke, tahun baru saya kalini. Macam best, macam tak best. *Ellehh, baru 1 haribulan.* Bukan apaa. Kita dah masuk siri 20. Rasa tuaaaaa !!
:"(
Atau erti kata lain, dah layak kahwin. Ehh? Ngehehehe :)
Haduhhh. Dah 20 ni, kena jadi matang sematang matangnya..


HAPPY NEW YEAR, guys :)
P/S : Gambar sumber Abang Google.