Wednesday, January 25, 2012

Tutorial : Beli unik ID melalui mesin ATM di BSN

Assalamualaikum ...

Selamat membaca kembali. :)
Btw, hari ni merupakan hari terakhir aku bercuti.
Esok, dah nak kena balik kem dah.
Sedih oh!
So, memandangkan hari ni hari terakhir, aku ajak mak aku SEKALI LAGI pergi BSN untuk BELI UNIK ID semata -,-
Such annoying thing!
Untuk apa?
Untuk apply IPTA lah kan. kalau tak, tak belajar lah aku jawabnya.
Tapi, yang bestnya aku beli unik ID dah tak payah nak beratur bagai.
Aku beli ekspress jer.
Bukan ulat tiket tau.
Aku beli pakai ATM.
Dahsyat tak :o

Sebelum aku gerak PLKN, aku kena buat account bank dekat BSN tu.
Untuk memudahkan urusan PEMBAYARAN ELAUN :)
Hek hek. Suka bab tu.
So, dah siap bukak, adalah deposit RM 50 dalam bank aku. Upss!! :)
Disebabkan aku ni pemalu *ceh* aku mengambil keputusan untuk beli unik ID dekat ATM jer.
3 kali aku try baru dapat.
1st trial, tak boleh sebab ni pin kad aku tak tukar lagi. Aku pun tukar lah no pin tu.
2nd trial, unik ID yang aku nak beli di luar urusan. Maksudnya belum bukak lagi lah.
Sebab aku nak beli unik ID untuk Perguruan punya course.
3rd trial, baru boleh. Terpaksalah beli unik ID for IPTA. Oke lah kan.
Dari tak ada langsung. At least, aku boleh apply IPTA dulu.
Nanti lepas PLKN, ada lah jugak tawaran untuk belajar.
Itupun kalau dapat.

Cara nak beli unik ID melalui ATM :

1. Korang mesti ada kad bank korang

contoh kad BSN Matrix yang baru. Yang lama pun boleh

2. Masuk kan dalam mesin ATM. Pastikan ATM oke. Bukan Cash/Cheque
3. Pilih bahasa yang korang suka.
4. Masukkan No Pin kad korang
5. Pilih urusan : first, pilih Urusan Lain, then baru pilih Pembelian no ID
6. Korang pilih lah ID apa yang korang nak beli. Ada untuk Poly/IPTA, ada untuk Perguruan/UPSI. Korang pilih lah untuk IPTA.
7. Masukkan no Kad Pengenalan.
8. Unik ID korang akan dicetak dalam resit korang.
 9. Lepas tu, urusan lain? jawab "TIDAK"

 contoh resit yang akan korang dapat bila dah habis buat urusan.

Selasai ^_^
Senang jer. Lepas korang dah beli unik ID tu,
korang apply la untuk Fasa 2 pulak.
Hope success kay :)

note : Sengih macam kerang busuk bila 1st time buat urusan dekat mesin ATM. Mesin je pun. 

daa readers
miyra :) smile alwayz !!

Saturday, January 21, 2012

Izwan Pilus Meninggal Dunia

Assalamualaikum ...

Jom ramai-ramai sedekah Al-Fatihah kepada arwah
(take a minute)
Amin!

Seriously, aku terkejut gila bila dapat tahu yang Izwan Pilus meninggal.
Malam tadi, ayah aku bagi tahu yang Izwan Pilus meninggal.
Time tu, aku baru je habis makan KFC.
Ayah aku kata, arwah meninggal sebab jangkitan kuman.
Terpinga-pinga jugak bila aku dapat tahu benda tu.

Benda dah lepas. Takdir Allah tak ada siapa dapat ubah.
Aku selalu nyanyi lagu dia "Kembali Senyum"
Aku dapat tahu dia meninggal pada jam 6.15 pm di Hospital Ampang.

Gambar terakhir arwah.

Sayu je mata arwah. Aku pernah berniat nak jumpa dia.
Tapi, nak buat macam mana, tak ada rezeki.
InsyaAllah, boleh jumpa di syurga maybe.

Kenyataan dari Aril AF7 (adik arwah)
Tweet terakhir arwah di twitter

Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman.
AMIN !!

sumber : beautifulnara

daa readers

miyra :) smile alwayz !!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...