Wednesday, January 25, 2012

Tutorial : Beli unik ID melalui mesin ATM di BSN

Assalamualaikum ...

Selamat membaca kembali. :)
Btw, hari ni merupakan hari terakhir aku bercuti.
Esok, dah nak kena balik kem dah.
Sedih oh!
So, memandangkan hari ni hari terakhir, aku ajak mak aku SEKALI LAGI pergi BSN untuk BELI UNIK ID semata -,-
Such annoying thing!
Untuk apa?
Untuk apply IPTA lah kan. kalau tak, tak belajar lah aku jawabnya.
Tapi, yang bestnya aku beli unik ID dah tak payah nak beratur bagai.
Aku beli ekspress jer.
Bukan ulat tiket tau.
Aku beli pakai ATM.
Dahsyat tak :o

Sebelum aku gerak PLKN, aku kena buat account bank dekat BSN tu.
Untuk memudahkan urusan PEMBAYARAN ELAUN :)
Hek hek. Suka bab tu.
So, dah siap bukak, adalah deposit RM 50 dalam bank aku. Upss!! :)
Disebabkan aku ni pemalu *ceh* aku mengambil keputusan untuk beli unik ID dekat ATM jer.
3 kali aku try baru dapat.
1st trial, tak boleh sebab ni pin kad aku tak tukar lagi. Aku pun tukar lah no pin tu.
2nd trial, unik ID yang aku nak beli di luar urusan. Maksudnya belum bukak lagi lah.
Sebab aku nak beli unik ID untuk Perguruan punya course.
3rd trial, baru boleh. Terpaksalah beli unik ID for IPTA. Oke lah kan.
Dari tak ada langsung. At least, aku boleh apply IPTA dulu.
Nanti lepas PLKN, ada lah jugak tawaran untuk belajar.
Itupun kalau dapat.

Cara nak beli unik ID melalui ATM :

1. Korang mesti ada kad bank korang

contoh kad BSN Matrix yang baru. Yang lama pun boleh

2. Masuk kan dalam mesin ATM. Pastikan ATM oke. Bukan Cash/Cheque
3. Pilih bahasa yang korang suka.
4. Masukkan No Pin kad korang
5. Pilih urusan : first, pilih Urusan Lain, then baru pilih Pembelian no ID
6. Korang pilih lah ID apa yang korang nak beli. Ada untuk Poly/IPTA, ada untuk Perguruan/UPSI. Korang pilih lah untuk IPTA.
7. Masukkan no Kad Pengenalan.
8. Unik ID korang akan dicetak dalam resit korang.
 9. Lepas tu, urusan lain? jawab "TIDAK"

 contoh resit yang akan korang dapat bila dah habis buat urusan.

Selasai ^_^
Senang jer. Lepas korang dah beli unik ID tu,
korang apply la untuk Fasa 2 pulak.
Hope success kay :)

note : Sengih macam kerang busuk bila 1st time buat urusan dekat mesin ATM. Mesin je pun. 

daa readers
miyra :) smile alwayz !!

9 comments:

Anonymous said...

Slm,mcm mn ye yg nak tukar no pin tuh? yg first ag awk xdpt tuh?smpai skrng xdpt kuarkan duit..

Miyra Adrenalin said...

@Anonymous pastikan sebelum tukar no pin, masukkan no pin yang betul dulu. baru boleh tukar. apa-apa pun, rujuk BSN berdekatan lah. sama ada buat kad baru atau boleh reset no pin. wallahualam.

Anonymous said...

salam . .ape beza poly/ipta dengan politeknik ??confiuss

Miyra Adrenalin said...

Wasalam. Saya pun tak pasti. Tapi, apa yang saya tahu, politeknik tu more kepada teknologi. Means course yang ada more kaitan dengan technology. Tapi, pembelajaran teori still ada. Mngkn jugak poly/ipta tu macam kolej poly/tech mara.

Anonymous said...

boleh keh beli pin upu ni pakai kad bank orang lain. means kalau tak ada akaun bsn ???

Anonymous said...

salam .contoh kalau kita guna kad bsn kawan untuk beli no pin ni bole ke x erk ?

Miyra Adrenalin said...

Wsalam, anonymous. Boleh jer. Tapi, no ic kena pakai no awak lah. Jangan pakai no ic kawan awak yang ada account bsn tu. nanti nama awak tak naik.

Anonymous said...

mesti kena ada kad bsn ka? kalau meps blh ?

Miyra Adrenalin said...

Maaf ye lambat reply. Saya tak pasti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...