Posts

Showing posts from September, 2013

Resepi Bubur Nasi Mudah

Image
Assalamualaikum ..
Hey hey hey :) Mood masak kembali lagi. Hari ni nak masak simple jer.
Bubur Nasi Sedap dimakan bersama sup, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng dan kicap ! Perfect combination.
So, lets begin ...
Bahan-bahan Bubur : Beras 1/2 pot (dibasuh)1/2 ulas bawang putih (hiris)1 ulas bawang kecil (hiris)1 inci halia (hiris)GaramAir secukupnya

Cara-cara : Masukkan semua bahan tu kedalam periuk dan masak. Perasakan dengan garam secukupnya. Gunakan api perlahan-kecil. Sentiasa kacau sehingga bubur lembik.Kalau suka lembik, banyakkan air.

Bahan-bahan Sup (Sayur-Nak pakai ayam pun boleh) 2 ular bawang putih (tumbuk)Ikan bilis sejemput (tumbuk)Sedikit serbuk lada hitamSedikit perencah sup (optional)Sayur (semua jenis sayur yang sesuai)Air secukupnyaGaram, gula, ajinomoto (jika suka)

Cara-cara : Tumis bawang putih dengan ikan bilis dengan sedikit minyak. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau.Masukkan air secukupnya.Bila dah agak menggelegak, masukkan sayur-mayur pilihan.Bancuhkan perencah su…

Agar-agar Oreo Berlapis Milo

Image
Assalamualaikum, guys. Heyy. What's up? Teediaa. Ayat. Oke, abaikan.
Kalini, saya nak share pulak resepi agar-agar yang seterusnya. Hari tu dah share. Tapi, jenis lain. nak tengok? Click sini. *Maap le atas penggunaan bahasa diri "aku"*
Oke. Lets begin.
AGAR-AGAR OREO BERLAPIS MILO
Bahan-bahan : 1 bungkus agar-agar tali / serbuk agar-agar (Clear Colour)Air (Biasanya saya letak 1 botol mineral besar + separuh lagi botol mineral besar)160 gram gula pasir (Atau ikut citarasa sendiri)1 tin susu cair3/4 serbuk Milo1 bungkus Oreo yang panjang (Patah-patahkan. Kalau tak suka krim, amik biskut jer.)

Cara-cara : Masakkan agar-gara tali / serbuk agar-agar bersama air mengikut sukatan. Kemudian, masukkan gula ikut citarasa kemanisan masing-masing. Jangan manis sangat. Jangan tak manis sangat. *err?*Bila agar-agar dah agak larut, masukkan susu cair. Masak sehingga agar-agar larut.Kecilkan api (paling kecil).Asingkan 2 cawan daripada agar-agar tadi kedalam periuk kecil dan panaskan. Kemu…