Monday, March 19, 2012

PLKN - Sukan Kreativiti

Assalamualaikum ...

Cerita PLKN seterusnya adalah pasal Sukan Kreativiti.
Sukan ni memerlukan kreativiti yang tinggi untuk buat sesuatu perkara.
Antara aktiviti yang kitorang buat, Sea Rescue dengan "A" Frame.
Untuk Sea Rescue ni, kene ada taktik, macam mana nak selamatkan air daripada kena curi.
Bayangkan, kalau negara kita tak ada air, kita mesti perlukan air dari negara luar kan?
Bila dah dapat, mesti kita nak jaga air tu kan?
Kalau dah kena curi, agak-agak boleh hidup tak?
Hmm, fikir-fikirkanlah.
So, kitorang di bagi 3 ponco sahaja.
Dengan ponco tu, kitorang kena alihkan air yang di isi dalam baldi tanpa tumpah setitik pun,
Yang penting, semua ahli kumpulan kene ikut.


Sesi refleksi

Untuk "A" Frame pulak, kitorang kene selamat ahli kumpulan kitorang yang kena curi dekat seberang sungai.
Syaratnya, penyelamat mesti menggunakan "A" Frame untuk selamatkan mangsa.
Bila dah berjaya, penyelamat dengan mangsa mesti balik ke pangkalan.
Kalini, ahli lain tak boleh tolong, kecuali menggerakkan "A" Frame tu jer.







daa readers
miyra :) smile alwayz !!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...