Wednesday, June 3, 2015

Tukar kad pengenalan baru

Assalamualaikum...

Saya nak cerita tentang tukar kad pengenalan pulak ni. 
Siapa nak baca entry saya pasal RENEW LESEN P , click link tu :)

Kad pengenalan dah baru kan sekarang?
So, saya nak tukar lah sebab gambar ic adalah gambar masa darjah 6.
Sekarang saya umur 21 tahun

Oke, untuk umur yang sepatutnya korang kena tukar kad pengenalan, cer tengok list bawah?

12 tahun (Kad pertama)
18 tahun (Kad kedua)
* Kalau korang renew kad antara 18 tahun hingga 25 tahun,
korang tak kena denda.
Lebih 25 tahun, baru kena denda.

*sumber google*

Korang ada tak macam dalam list kompoun tu?
Haaa, cepat-cepatlah tukar.
Untuk adik-adik bawah 18 tahun, kalau ada niat nak tukar ic baru sebab cantik,
simpan dulu niat tu.
Sebab nanti 18 tahun korang kena tukar jugak.
Walaupun sebelum ni adik-adik dah pernah tukar.
*kecuali ic masa darjah 6*

Oke, macam biasalah.
Ambil no giliran dan tunggu no giliran di panggil.
Pastu, serah ic and bla-bla-bla
Korang jawab je apa yang dia tanya.

Sekarang ni, process ambil gambar ic terus buat dekat kaunter tu jugak.
So tak payah laa nak tunggu no giliran di panggil untuk masuk bilik khas.
Habis je tangkap gambar, korang akan di beri resit.
Oh. Jangan lupa bawa RM 10.
Kad pengenalan korang, depa pegang.

Oke, ni akak nak cerita.
Toksah percaya kalau akak kaunter tu kata ...
"Tengah hari nanti boleh datang balik tengok ic dah siap ke belum"

SILA DATANG PUKUL 4 keatas.
Kalau nak lagi yakin, datang esoknya pun takpe.

Kalau akak / abang kaunter tu kata
"Oke, boleh balik dulu"
Kau balik je dik. Jangan risau. Kad pengenalan korang tak kemana.
As long as korang simpan resit tu.

Ikutlaa cakap akak ni dik sebelum korang kena "di tinggikan" suara sampai satu hall tu dengar.

Kalau ye pun, tak yah laa sampai meninggikan suara.
Saya ni buat ic bukan lah tiap-tiap hari.
Saya tak tahu pun process korang buat semua ic tu.
Cakap elok-elok sudah.

So, resit yang korang dapat tu simpan elok-elok.
Jangan terbuang atau hilang.
Sebab dekat korang dah takde ic dah.
Nanti datang balik, ambil semua no giliran.
Cakap je nak ambil ic.
Nanti dia minta resit dan kepilkan dengan no giliran.
Pastu, ikut je procedure seterusnya dari depan.

LOKASI : JPN Plaza Masalam.
WAKTU OPERASI : 7:30 pagi - 5:00 petang

Oke, have fun :)

#AkakSedeyh

p/s : Tadi akak terbelahak dekat depan lisf. Lift tu pulak berhadapan dengan abang yang dekat kaunter no giliran. Kuat nooorr !!!

7 comments:

Anonymous said...

Kikiki

Anonymous said...

Kalau umur saya baru 16 tahun, tp nk tukar gambar ic boleh ke?

Miyra Adrenalin said...

Boleh. Tapi, tak digalakkan. Sebab nanti umur 21 tahun kena tukar lagi. Melainkan kalau ada problem macam cip rosak ke. tapi kalau nak tukar jugak, no problem.

Syazwani Lokman said...

Masa umur sy 17 thun sy dh tkr ic sbb ic sy hilang....then umur sy 19 thun kna tukar ic baru lgi ke???sbb sy ingay nk tkr gmbr....boleh ke???dikenakan byaran x???

Miyra Adrenalin said...

Syazwani Lokman : Kalau nak tukar, tunggu umur 21 tahun lah. Sebab umur 21 tahun tu wajib tukar. Yang umr 19 tu optional rasanya. Mungkn bayaran RM 10. Kalau hilang, RM 100

~FaRhaNa NaTaSya~ said...

Saya baru je tukar ic baru. Tp gambar buruk gila sebab kne pakai tudung yg disediakan sebab warna terlalu terang. Rasa malu nak tgk gambar ic sendiri. Nak tunggu 21 thn tu allah lamanya mengadap ic buruk. Apa yang patut sy buat?

Miyra Adrenalin said...

Farhana Natasya : Alaa, hadap je lah. Haha. Takkan nak tukar lagi kot. Buang duit je nanti. Tunggu je umur 21 tahun oke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...