Sunday, April 10, 2011

Bahasa jepun Part 2

Assalamualaikum ...

ok ok. aku nak sambung pembelajaran bahasa jepun aku yang tergendala menjadi dua part...
tapi, sebelum tu, ingat lagi tak yang part 1? aku ada suruh korang try buat nama kan? ok. kat sini, ada satu lagi chart yang boleh korang buat rujukan. mana la tau huruf yang korang tak ada tu, ada kat sini ...


note : nama korang boleh ditulis menggunakan jenis tulisan katakana sahaja. kerana nama kita nama import. bukan nama yang asal dari jepun. katakana adalah sejenis tulisan yang diimport supaya bunyinya hampir sama dengan bahasa inggeris.

untuk chart yang ini pun, boleh digunakan juga, kerana ia adalah jenis tulisan katakana


* Hon wa doko desu ka? - Buku itu dimana?
* Hon wa koko desu - Buku ada di sini
* Hon wa soko desu - Buku ada di situ.
note : "hon" bermaksud buku. "wa" -partikel yang merujuk pada subjek dalam ayat tersebut. menunjukkan lokasi dengan menggunakan kosa kata seperti berikut :
- "koko" - di sini
- "soko" - di situ
- "asoko" - di sana
- "doko" - di mana

* Sono enpitsu wa watashi no desu - Pensil di situ kepunyaan saya
* Ano hon wa Miyra san no desu - Buku di sana kepunyaan Cik Miyra
* Dono hon desu ka? - Buku yang mana punya?
note : boleh menunjukkan lokasi sesuatu objek dengan menggunakan kosa kata berikut:
- "kono" - di sini punya ...
- "sono" - di situ punya ...
- "ano" - di sana punya ...
- "dono" - mana punya ...

nombor
0 - Rei, Zero
1 - Ichi
2 - Ni
3 - San
4 - Shi, Yon
5 - Go
6 - Roku
7 - Shichi, Nana
8 - Hachi
9 - Kyuu, <ku
10 - Jyuu
20 - Nijyuu
100 - Hyaku
300 - Sanbyaku
600 - Roppyaku
700 - Nanahyaku
800 - happyaku
1000 - Sen
8000 - Hassen
10000 - Ichiman

note : di Jepun, no 4 tidak biasa digunakan kerana "Shi" mempunyai maksud lain iaitu mati. kalau tingkat bangunan, tidak disebut sebagai tingkat empat, tetapi disebut sebagai 3a,b,c (dalam malaysia). bayangkan kalau sebut tingkat empat kat Jepun, tak ke jadi tingkat mati? kalau no rumah 44, jadi Shi Shi. mati, mati. ihh. no rumah aku ... : |

note 2 : untuk no yang berbelas, sambungkan sahaja no tunggal dengan no 10. contoh, 15, "Gojyuu". begitu juga dengan no puluh. contoh, 70. "Nanahjyuu". untuk ratus, sambungkan no tunggal dengan seratus. contoh, 101. "Ichiyaku".

* Hon wo yomamimasu - Saya membaca buku
* Niku wo tabemasu - Saya memakan daging
* Cola wo nomamimasu - Saya meminum cola
* Terebi wo mimasu - Saya melihat televisyen
* Ongaku wo kikimasu - Saya mendengar muzik

* Hon wo yomamisen - Saya tidak membaca buku
* Niku wo tabemasen - Saya tidak memakan daging
note : penggunaan kata kerja negatif yang berakhir dengan "masen". kalau tengok yang atas, suku kata akhir ialah " masu" bermaksud kata kerja yang positif.

* Mise he ikimasu - Pergi ke kedai
* Gakkou he ikimasu - Pergi ke sekolah
* Daidokoro he ikimasu - Pergi ke dapur
note : penggunaan partikal "he" bersama kata kerja arah untuk menunjukkan sesuatu pergerakan berlaku. "ikimasu" bermaksud pergi.

bahasa jepun
  • big - ookii
  • small - chiisai
  • cheap - yasui
  • expansive / ketinggian - takai
  • dark - kurai
  • light - akurai
  • delicious - oishii
  • bad tasting - mazui
  • difficult - mazukashii
  • good - ii / yoi
  • bad - warui

ungkapan yang sering digunakan
  • hello - konnichiwa
  • how are you? - o-genki desu ka?
  • fine, thank you - genki desu
  • what is your name? - o-namae wa nan desu ka?
  • my name is Miyra - watashi no namae wa Miyra desu
  • nice to meet you - hajimemashite
  • please (offer) - dozo (doh-zo)
  • thank you - domo arigato
  • you're welcome - do itashi mashite
  • yes - hai
  • no - iie
  • excuse me - sumamisen
  • i'm sorry - gomen-nasai
oke. sekarang ni, aku nak listkan perkataan yang aku sempat tanya dekat penceramah tu. banyak ooo. aku harap korang tak jemu membaca ... "ready, set go !!! don't sleep aaa"
  • yokoso - selamat datang
  • hanami - bunga
  • yukata - kimono untuk lelaki
  • kimono - kimono untuk perempuan
  • kendo - pedang
  • yokozuna - champion
  • mirae - future
  • hana - bunga
  • arigato gozaimasu - thank you *sebut gozaimas*
  • nihonggo - bahasa jepun
  • hiragana - tulisan jepun
  • kawai - comel / jambu (lelaki lembut)
  • ari - semut
  • kanryou - the end
  • zo - gajah
  • tori - ayam
  • niwatori - ayam kampung
  • enu - anjing
  • sekuek - meja
  • esu - kerusi
  • ka - untuk ayat tanya
  • renshu shimashio - mari kita berlatih
  • kyuke - rehat sebentar
  • kyu - rehat
  • midori - hijau
  • kuruma - kereta
  • kakoe - saya hensem
  • watashi - saya
  • empikse - pensil
  • sumimas - tinggal
  • kodomo - anak
  • omake - hantu
  • kudasai - please
  • dai jobu - is fine
  • shikasi - but
  • minasan - everyone
  • yoshh - good
  • niku - daging
  • telebi - tv
  • onggaku - muzik
  • norimes - menaiki
  • nemas - tidur
  • bue wo norimas - saya menaiki bas
  • wanchi - taman tema (macam sunway lagoon)
  • kuara rumpura - kuala lumpur
  • toere - toilet
  • inaka - kampung
  • kirei, sutek - cantik
  • totemo - sangat besar
  • gozan - pagi
  • gogo - petang
  • koishi, hitoshi - rindu
  • shizuka ni - tolong diam
  • shizuka - diam
  • dekiru ka? - boleh tak?
  • ringgo - apple
  • aishiteru - i love you
  • kao - muka
  • arau - basuh
  • kozaku - family
  • aza go-han - sarapan
  • sora - langit
  • yama - bukit
  • shiro - putih
  • otoko - lelaki
  • kuci - mulut
  • yako - sekolah
  • ao - biru
  • aka - merah
  • kiro - kuning
  • yudaya - yahudi
  • makishiko - mexico
  • rondon - london
wahaha. banyak gila. siapa yang rajin, boleh la baca. siapa yang malas. hanya lalu sahaja. at leat sanda dapat jugak ilmu serba sedikit. KALAU ADA PEMBETULAN, JANGAN MALU DAN SEGAN UNTUK TINGGALAKN DI COMMENT, SAYA AKAN BETULKAN.

korang nak tau kan Kanji tu apa? (aku ada cerita dalam part 1)

Grade 1 Kanji

Grade 6 Kanji

note : Kanji mempunya maksud yang tersendiri. gabungan kanji yang berlainan membawa maksud yang berlainan. kanji yang sukar mempunyai strok yang banyak. perlu menguasai lebih kurang 2000 bentuk kanji untuk baca surat khabar.

sumber : Seminar Pengenalan Kursus Bahasa Jepun dan Peluang-peluang Kerjaya dalam Program Dasar Pandang Ke Timur untuk Pelajar-pelajar Sekolah Menengah Seluruh Malaysia anjuran Yayasan Pelajaran MARA oleh Encik Muhamad Nadzrin Syaaban.

daa readers

miyra :) smile alwayz !!

2 comments:

Anonymous said...

Assalam,akak.
"note 2 : untuk no yang berbelas, sambungkan sahaja no tunggal dengan no 10. contoh, 15, "Gojyuu". begitu juga dengan no puluh. contoh, 70. "Nanahjyuu". untuk ratus, sambungkan no tunggal dengan seratus. contoh, 101. "Ichiyaku"."

↑ yang ini saya tak berapa faham sangat...tapi 101 adalah "hyaku ichi" dan... 15 adalah "jyuugo" . Kalau, "gojyuu" tu 50.

Terima Kasih.(o^^o)
(korekara mo,zehi nihonggo ganbatte kudasai!)

Miyra Adrenalin said...

Heee thank you awak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...